Pengikut Blog Panglima

31 Ogos 2013

Video Kejadian Bendera @AdamAdli Samad Said Dirampas Semalam

http://www.youtube.com/watch?v=wZOKX7htTwI&sns=em


Sent from my iPhone

Perutusan YAB PM @NajibRazak Hari Merdeka ke-56 2013Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia,

1. Alhamdulillah, segala puji dan syukur yang setulusnya, dipanjatkan ke hadrat Allah S.W.T., lantaran di bawah lembayung rahmat dan keredhaan-Nya, kita sebagai rakyat Malaysia, berpeluang meraikan ulangtahun kemerdekaan negara buat kali yang ke-56 dalam keadaan permai sentosa. Tahun ini juga merupakan tahun ke-50 Sabah dan Sarawak bersama-sama menyambutnya sejak 1963.

2. Sesungguhnya, bersesuaian dengan situasi semasa, MalaysiaKu Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku, telah dipilih sebagai tema yang tepat untuk Hari Kebangsaan kali ke-56 ini.

Saudara dan Saudari,

3. Hakikatnya, telah puluhan tahun rakyat Malaysia menempuhi pelbagai perubahan dan transformasi bersama, baik dari sudut politik, ekonomi mahupun sosial. Sepanjang tempoh itu juga, Malaysia menjadi sebuah negara yang berdaulat dan merdeka, bebas dari cengkaman serta belenggu penjajahan asing.

4. Sesungguhnya, kedaulatan menjadi faktor yang menunjang kita sebagai sebuah negara tidak datang secara bergolek. Telah banyaknya keringat yang mengalir, telah sekian tumpahnya darah pengorbanan. Semua itu hasil perjuangan para pemimpin bersama generasi terdahulu, hatta bersinambung sampai sekarang.

5. Maka yang demikian, memiliki kedaulatan bermaksud, kita berhak sepenuhnya dalam segala urusan mentadbir, memerintah dan menentukan sendiri halatuju negara. Malah, dalam menjiwai kemerdekaan dan kisah-kisah meraihnya, kita juga wajib terus memelihara dan mempertahankan perkara-perkara berkaitan Raja-Raja Melayu, kedudukan Agama Islam, serta keistimewaan Melayu dan Bumiputera, seperti mana bapa-bapa kita terdahulu telah maktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Saudara dan Saudari,

6. Kita menginsafi, dunia kini sering berdepan dengan pelbagai mehnah dan pancaroba. Justeru, kita terdedah dengan pelbagai ancaman oleh dalang-dalang yang cuba mewujudkan sengketa di serata dunia. Umpamanya, krisis dalaman yang sedang melanda di beberapa buah negara Arab, akhirnya bertukar menjadi kecemperaan politik yang berpanjangan.

7. Pergolakan yang mengorbankan ribuan nyawa rakyat tidak berdosa sebegini, wajar dijadikan iktibar kepada kita semua. Konflik yang sedang berlarutan, seperti tiada kesudahannya. Cahaya di hujung terowong yang dinantikan oleh rakyat mereka, tampaknya masih samar dan buntu. Demikianlah jika perubahan yang ditagih hanya sekadar perubahan semberono. Natijahnya, kemusnahan ekonomi dan pertumbuhan negara akan terjejas pabila tiadanya kestabilan dan perpaduan.

Saudara dan Saudari,

8. Merujuk ehwal negara kita, peristiwa hitam pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah baru-baru ini turut mengorbankan nyawa para perajurit tanah air. Sudah tentu, tragedi berdarah ini akan menjadi satu pengajaran kepada kita bahawa, Malaysia tidak terlepas daripada terdedah kepada ancaman musuh dari luar.

9. Hakikatnya, tragedi walang itu telah menyentap benak sanubari rakyat Malaysia, tentang peri-mustahak untuk kekal bersatu, demi mempertahankan kedaulatan negara. Lantaran, kita tidak boleh kunjung jemu untuk menyemai benih-benih jatidiri dan pucuk-pucuk semangat cintakan negara di kalangan rakyat, khususnya golongan muda yakni generasi pewaris.

10. Pendek kata, sambutan Kemerdekaan bukanlah sekadar laungan membangkitkan semangat. Lebih dari itu, ia perlu disulami dengan penghayatan yang mendalam. Sememangnya lagi, kita tidak mahu kemerdekaan hanya pada nama. Pengisiannyalah yang lebih utama, dan terbukti, kita telah pun melalui episod-episod seperti perselisihan antara kaum, krisis kewangan dan kemelut politik. Syukurlah semua itu kita lalui dengan jayanya.

11. Sesungguhnya jua, perkara utama untuk direnungkan dalam mencapai maksud ulang tahun kemerdekaan adalah, sejauh manakah kejayaan kita sehingga kini dalam mempersiapkan dan mempersembahkan sebuah Malaysia yang progresif bagi ditinggalkan kepada zuriat hari muka.

12. Jelasnya, pada hemah saya, pelbagai usaha perlu digembleng dan dibugarkan, demi mencelikkan sejarah kepada generasi muda tanpa mengira latar agama, keturunan mahupun budaya. Anak-anak muda sebagai bunga-bunga bangsa perlu terus dibimbing dan diasuh, dipersiapkan dengan jatidiri dan diperteguhkan semangat patriotisme mereka. Barulah Malaysia dengan rakyatnya yang berjiwa besar, akan kekal berdaulat lagi merdeka dalam permaknaan sebenar.

Saudara dan Saudari,

13. Secara tuntas, Malaysia sebuah negara berbilang kaum yang unik di dunia. Keunikan inilah menjadikan kita istimewa dan aset bagi mencapai taraf negara maju berpendapatan tinggi beberapa tahun lagi.

14. Pucuk pangkalnya, kini bukanlah masanya untuk kita berpecah belah. Walau apa dugaan yang merintang, kita tidak boleh berputus asa, sebaliknya harus mara ke hadapan untuk memajukan negara berasaskan perpaduan nasional. Atas sebab itu, saya yakin dan percaya tiada siapa pun pihak luar yang berhak mengajar kita bagaimana hendak berjalan, kerana kita sudah lama bertatih dan melangkah.

15. Kesimpulannya, rupa dan wajah Malaysia seperti mana yang kita lihat dewasa ini, telah dibina melalui pelbagai ikhtiar, perancangan teliti, serta strategi yang rapi oleh pihak Kerajaan sejak berdekad lalu, mengikut pendekatan serta acuan kita yang tersendiri.

16. Akhir kalam, saya ingin berpesan kepada semua rakyat Malaysia, hargailah keamanan, peliharalah keharmonian, pupuklah perpaduan dengan mencintai watan. Ayuh, marilah kita berpadu, dengan obor perjuangan yang jitu, demi Malaysia yang satu.

Selamat Menyambut Ulangtahun Kemerdekaan Ke-56.

Merdeka, Merdeka, Merdeka. Dirgahayu Malaysiaku.

Sekian, Wabillahi Taufiq Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


http://www.1malaysia.com.my/blog/perutusan-hari-kebangsaan-yang-ke-56-2013/


Sent from my iPhone

30 Ogos 2013

Pemilihan UMNO : Teka-teki Tengku RazaleighSetiap kali menjelang pemilihan UMNO ramai yang 'mengintai' gerak langkah Tengku Razaleigh Hamzah.

Ini kerana beliau mempunyai rekod beberapa kali bertanding jawatan Presiden UMNO.

Beliau juga kini memegang rekod sebagai seorang Ketua UMNO Bahagian dan Ahli Parlimen yang paling lama sekali memegang jawatan.

Jadi kemana hala tuju veteran UMNO ini kali ini.

Pemilihan UMNO kali adalah terbuka dan tidak memerlukan sebarang pencalonan seperti masa lampau.

Ini bermakna beliau hanya perlu mendaftar diri untuk bertanding mana-mana jawatan bermula dari 7 September ini hingga 28 September.

Apapun satu teka teki terjawab.

Beliau umum keputusannya untuk tidak lagi bertanding pada pilihan raya umum (PRU) akan datang untuk beri laluan kepada pemimpin muda yang lebih layak

Katanya PRU13  merupakan pilihan raya terakhir baginya.

Beliau beritahu demikian kepada wartawan selepas bermesra dengan penduduk orang asli, di Kampung Lambok, di Gua Musang, Khamis.

Cuma beliau enggan ulas apakah akan bertanding tidak jawatan di barisan kepimpinan UMNO di pusat.

Tengku Razaleigh meminta semua orang menunggu jawapan itu pada tarikh akhir penamaan calon jawatan Majlis Tertinggi UMNO pada 28 September.

Katanya beliau akan umum pada tarikh berkenaan.-30/8/2013

http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/pemilihan-umno-teka-tekitengku-razaleigh.html
Sent from Samsung tablet

Email : Tahniah Menteri KDN @Zahid_Hamidi Berani Perangi Gangterisme Demi Rakyat !

Tahniah Zahid! Di atas Keberanian Gempur Kongsi Gelap

Rungutan mengenai peningkatan jenayah telah lama kita dengar iaitu sebelum terhapusnya Akta EO dan ISA lagi. Kes-kes ragut terjadi hampir setiap hari di mana ia pantas dijadikan modal politik untuk pembangkang menyerang kerajaan dan memburuk-burukkan pihak polis.

Dari situ, pembangkang membina persepsi seolah-olah polis Malaysia lembab, korup dan bodoh. Pantang ada kesempatan, pembangkang pasti akan mempolitikkan kes-kes jenayah.

Namun, pelik sekali apabila dalam kita merasa bimbang akibat kes jenayah yang meningkat, pembangkang turut mendesak agar Akta-akta tertentu yang digunakan untuk membendung jenayah dihapuskan. Dengan desakan berterusan, pembangkang akhirnya mendapat apa yang mereka idamkan iaitu lebih 2000 tahanan Simpang Renggam dibebaskan apabila Akta pencegahan dihapuskan.

Hampir dalam kadar segera iaitu sejurus mereka ini dibebaskan, jenayah bunuh yang melibatkan bekas tahanan tersebut pun berlaku. Sejak dari itu, jenayah bunuh, sama ada menggunakan senjata tajam atau tembak terus berlaku adakalanya hampir setiap hari. Apa yang menarik ialah, mereka yang berjaya ditangkap, hampir semuanya mempunyai hubungkait dengan bekas penjenayah yang dibebaskan.

Dari kronologi ini, tidak salahlah jika rakyat menyalahkan pembangkang kerana mendesak kepada keburukan dan bukannya kebaikan untuk masyarakat

Bagi memulihkan keadaan, pihak polis telah bertindak tegas memburu dan membawa penjenayah terbabit ke muka pengadilan. Malangnya, tindakan tegas polis bukan sahaja tidak dihargai pembangkang tetapi dipersoalkan pula.

Nampaknya, pembangkang lebih berminat untuk membela penjenayah atas alasan hak asasi manusia, berbanding memikirkan keselamatan rakyat.

Namun, kita bersyukur kerana Kementerian Dalam Negeri di bawah pimpinan Dato' Seri Zahid Hamidi tidak mudah melatah dengan mendengar cakap pembangkang sekali lagi. Beliau mengabaikan suara-suara jahat pembangkang untuk membela penjenayah dan mengarahkan gerak gempur terhadap semua kumpulan kongsi gelap yang ada.

Setakat ini, sebanyak 49 kumpulan kongsi telah didedahkan dengan anggaran 40,000 ahli.

Rakyat bernasib baik kerana mempunyai Menteri yang prihatin dan berani berbuat apa yang perlu tanpa mengambilkira sentimen politik. Sepatutnya, semua Menteri membawa pendekatan yang sama iaitu mengutamakan kerja daridapa politik.

Seharusnya, pembangkang mula memahami bahawa rakyat tidak gemar kepada penjahat, penjenayah, pembuat huru-hara dan pengkhianat. Dan rakyat tidak mungkin akan menyokong pihak yang menyokong apatah lagi yang menjadi dalang kepada mereka-mereka ini.

Kesimpulannya, rakyat mahukan lebih banyak Zahid Hamidi.Kiriman email

Mesti Baca : Pemilihan Semula CEC DAP Sekali Lagi Pinggirkan India #DemocrazyDap

Pemilihan Semula CEC: DAP Sah Pinggirkan Perwakilan India Sekali Lagi

Pemilihan semula CEC DAP yang akan diadakan bulan depan kemungkinan besar akan mengulangi ketidakadilan yang berlaku dalam pemilihan sebelum ini.

Dalam pemilihan awal, DAP telah menyalahkan program komputer kerana tersalah kira undi. Namun, dalam kiraan kali kedua yang berlangsung dua minggu selepas itu telah menunjukkan perbezaan jumlah undi yang tidak masuk akal bagi beberapa individu. Selain itu, DAP juga didapati telah dengan sengaja meminggirkan 753 perwakilan India dari senarai perwakilan yang berhak mengundi.

Akibatnya, ramai yang tidak berpuas hati dan membawa perkara ini ke ROS yang kemudiannya mengarahkan pemilihan semula diadakan.

Walaubagaimanapun, lama sebelum tarikh pemilihan semula yang dijadualkan pada bulan September ini, rungutan telah mula kedengaran. Khabarnya, pada Ahad lepas, DAP telah mengadakan sessi dialog khas pemilihan semula dengan para perwakilan di Seremban, Negeri Sembilan.

Sebelum ini, tidak pernah ada sessi dialog semata-mata untuk menghadapi pemilihan.

Apa yang mencurigakan ialah tidak semua perwakilan dijemput ke sessi dialog tersebut dan mereka yang dipinggirkan sekali lagi merupakan perwakilan dari kaum India. Berikutan itu, DAP Cawangan Ladang Paroi, Desa Dahlia Senawang, dan Nilai Perdana menuntut Pengerusi DAP Negeri, Loke Siew Fook untuk memberi penjelasan.

Pemimpin-pemimpin DAP Cawangan ini mengesyaki adanya permainan kotor sekali lagi untuk memastikan hanya orang-orang tertentu sahaja yang akan mengundi. Dengan itu, DAP hanya menjemput perwakilan tertentu sahaja ke sessi dialog tersebut bagi mengatur strategi. Pastinya, permainan ini adalah untuk memastikan kemenangan dan kekalahan individu tertentu dalam pemilihan semula nanti.

Nampaknya, seperti yang dijangka, DAP tidak akan mampu berlaku telus dan adil dalam amalan demokrasi. Pemimpin DAP juga tidak akan mampu untuk bercakap benar, tetapi akan terus menipu untuk memastikan mereka terus berkuasa.

Kesimpulannya, DAP adalah parti diktator yang membudayakan sikap samseng komunis. Parti ini tidak mungkin akan mengamalkan demokrasi dalam ertikata sebenar walaupun mereka sering melaungkannya. Hakikatnya, memilih DAP bermakna menolak demokrasi dan membuka risiko kepada penindasan yang berterusan. Kiriman email

Rakyat Mahu Lagu Negaraku Dinyanyikan Sepanjang Tahun Di Pawagam #Merdeka56


Dua Surat Berbeza Isu Larang Tayangan Tanda Putera di Pulau Pinang - Apa Komen @CmLimGuanEng ?Apa dah jadi ?

Harap dapat komen selanjutnya dari Ketua Menteri Pulau Pinang ini.


sumber dari FB Azman Haj

Rumah Terbuka Aidilfitri KDN @Zahid_Hamidi Esok di Pulapol - Semua Rakan Maya Beliau Dijemput Hadir


20130827-082239.jpg

Video beliau klik sini


Hasrat Mahu Haramkan Tanda Putera 'kerja bodoh'

 


Tanda Putera merupakan satu filem sejarah yang perlu dihargai oleh setiap pihak. Namun begitu ada sesetengah pihak yang menyifatkan Tanda Putera sebuah analogi politik bagi sesuatu parti. Sedangkan apa yang dipaparkan oleh filem itu hanyalah persahabatan akrab dua pemimpin lagenda Malaysia, Tun Abdul Razak dan Tun Dr. Ismail. 

Hanya yang menjadi kontroversi adalah tragedi rusuhan 13 May 1969 yang dijadikan latar belakang kepada filem tersebut. Pengarahnya Datuk Shuhaimi Baba telah menyatakan bahawa filem yang dihasilkan oleh beliau bukanlah berniat atau berunsur politik. Ia hanyalah sebuah filem yang digarap dari sejarah Malaysia berdasarkan fakta sebenar. Ketakutan sesetengah pihak dengan filem ini adalah tidak berasas. 

Tanda Putera harus dipuji kerana ianya boleh dijadikan bahan rujukan mudah untuk generasi akan datang sama seperti filem-filem sejarah sebelumnya. Dengan adanya filem ini rakyat Malaysia dapat mengabdikan sejarah dan memori berkenaan kedua-dua tokoh yang benar-benar telah banyak berjasa kepada pembangunan negara kita. 

@CmLimGuanEng Akui Tidak Pernah Menonton Tanda Putera Dan Nafi Larang Ditayangkan

SUrat Pekeliling yang dikeluarkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang yang mengarahkan pemilik pawagam tidak menayangkan filem Tanda Putera di Pulau Pinang, semalam.

PULAU PINANG 29 Ogos - Selepas menerima kecaman pelbagai pihak, Ketua Menteri, Lim Guan Eng dilihat berdolak-dalik tentang tayangan filem Tanda Putera di negeri ini seperti diarahkan beliau semalam dengan menyalahkan media kononnya tersalah tafsir kenyataannya itu.

Menurut Guan Eng, beliau tidak pernah menghalang pemilik pawagam di Pulau Pinang menayangkan filem berkenaan sebaliknya sekadar menasihati mereka supaya tidak berbuat demikian.

"Sekiranya mereka tetap mahu menayangkan filem itu, tiada tindakan akan diambil. Saya rasa berlaku salah tafsir oleh sesetengah media berhubung kenyataan semalam dan saya memberi amaran supaya jangan salah tafsir lagi," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Semalam, Guan Eng menyatakan kerajaan negeri tidak membenarkan filem itu ditayangkan di negeri ini kerana babak pemuda Cina kencing di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor adalah sensitif dan berbahaya kepada masyarakat.

Sehubungan itu, beliau mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow menguruskan perkara tersebut berikutan lesen perniagaan kepada pemilik pawagam dikeluarkan pihak berkuasa tempatan (PBT) iaitu Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Walau bagaimanapun, hasil penelitian Utusan Malaysia terhadap surat yang dikeluarkan PBT kepada pemilik pawagam mengenai perkara itu terdapat percanggahan.

Dalam surat semalam, PBT mengarahkan pemilik pawagam tidak menayangkan filem Tanda Putera kerana mengandungi babak-babak tertentu yang sensitif kepada masyarakat setempat.

Surat bertarikh hari ini pula memaklumkan, kerajaan negeri bukannya mengarahkan sedemikian sebaliknya hanya menasihati pemilik pawagam untuk tidak menayangkan filem terbabit.

PBT juga menyerahkan kepada pemilik pawagam sama ada mahu menayangkan filem itu atau sebaliknya.

Dalam perkembangan berkaitan, Guan Eng mengakui beliau tidak menonton filem berkenaan dan arahan dikeluarkan adalah berdasarkan komen awal yang diberikan terhadap filem itu.

Ditanya tindakan pawagam di negeri ini yang akur kepada nasihat kerajaan negeri dengan tidak menayangkan filem itu pada hari pertama tayangannya hari ini, Guan Eng menjelaskan, beliau akan membuat kenyataan mengenai perkara tersebut esok secara bertulis kerana bimbang disalah tafsir media.© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sent from my iPhone

29 Ogos 2013

Isu Waytha Moorthy persoal @PDRMsia : PM @NajibRazak ingatkan anggota pentabiran perlu senada | Agenda Daily

polis-senjataxxwaythaKEMASKINI :Ada kalanya kita tidak perlu cakap panjang.Kata orang sendiri mau ingat.Sejak isu Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri P. Waytha Moorthy persoal tindakan polis tembak mati lima penjenayah di Pulau Pinang baru-baru ini,kalangan wartawan belum berpeluang mendapat reaksi dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebelum ini beberapa menteri termasuk Menteri Dalam Negeri,Datuk Seri Zahid Hamidi kata  bekas orang kuat HIndraf itu elok letak jawatan kalau nak terus bersuara macam NGO.

Khamis pagi,Najib adakan sidang akhbar selepas satu majlis di pejabatnya di Putrajaya.Maka isu Waytha Moorthy terus jadi salah satu soalan utama yang ditujukan.

Perdana Menteri tidak ulas panjang.Namun mereka yang ada akal perlu faham mesej beliau.

Katanya kalangan anggota pentabiran perlu senada.

"Sebagai anggota pentadbiran, mesti sealiran, kena senada dengan anggota pentadbiran," kata Najib.

Dalam pada itu Najib menegaskan kerajaan akan teruskan usaha perangi jenayah kerana rakyat mempunyai hak untuk hidup bebas.-29/8/2013 - OLEH HELME HANAFI 


http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/zahid-dan-ketua-pemuda-umno-perak-hentam-timbalan-menteri-jpm.html


Sent from my iPhone

Siapa Boleh Sahkan Ketulenan Surat Majlis Perbandaran Pulau Pinang Larang Tayang Filem Tanda Putera Ini ?

Harap sesiapa ada maklumat dapat beritahu adakah benar atau tidak surat ini.

Selepas semalam kita dikejutkan berita ketua Menteri Pulau Pinang Lin Guan Eng mahu halang tayangan filem Tanda Putera.

Polis Buru 40,000 Anggota Kongsi Gelap

Polis Buru 40,000 Anggota Kongsi Gelap

CYBERJAYA, 28 Ogos  – Polis menyenaraikan 40,000 anggota kongsi gelap di seluruh negara dalam Ops Cantas kerana dipercayai terbabit dalam kegiatan jenayah kekerasan.
Jenayah kekerasan adalah termasuk pembunuhan, pergaduhan, pecah rumah, samun, rogol dan merusuh.
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata polis akan meneruskan operasi itu sehingga kadar jenayah kekerasan di seluruh Negara menurun.
“Operasi itu akan diteruskan sehingga keyakinan rakyat terhadap keselamatan meningkat dan persepsi “rasa takut menjadi mangsa jenayah” berkurangan,” katanya kepada pemberita dalam sidang media selepas majlis menandatangan Memorandum Persehaman (MoU) antara Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Lim Kok Wing University di sini, hari ini.
MoU ditandatangani Pengarah Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Syed Ismail Syed Azizan dan Naib Presiden Kanan Lim Kok Wing University, Datuk Raja Aznil Raja Hashim.
MoU itu membolehkan universiti itu mendapat kontrak lima tahun untuk menyediakan bahan seperti poster, animasi dan klip video kepada PDRM untuk kempen pencegahan jenayah siber.
Ops Cantas dilancarkan 23 Ogos lalu berikutan peningkatan laporan jenayah kekerasan termasuk kes tembak dan operasi itu merangkumi pemeriksaan di jalan raya, kelab malam serta kenderaan untuk memeriksa individu yang terbabit dalam penggunaan senjata api tanpa lesen, anggota kongsi gelap, penyalahgunaan dadah, memiliki senjata berbahaya dan mereka dalam senarai dikehendaki polis.
Isnin lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pihaknya akan mengumumkan senarai nama kumpulan kongsi gelap serta jenayah yang dilakukan kumpulan itu dalam tempoh terdekat kerana mereka merupakan pertubuhan haram serta mahu masyarakat faham bahawa polis bersungguh-sungguh dalam usaha menangani jenayah.
Mohd Bakri berkata sejak operasi itu dijalankan, 2,247 orang ditahan sehingga semalam di seluruh negara dengan tujuh senjata api, satu bom tangan dan 77 senjata tajam berbahaya dirampas.
Beliau berkata pihak polis juga telah memeriksa 37,305 kenderaan.

Akhbar Cina Sin Chew Daily dedah 'taiko' kongsi gelap Ada Kaitan Dengan Ahli Politik


Sebilangan ahli politik ternama didakwa menaungi beberapa kongsi gelap dan beberapa orang daripadanya turut menjadi penasihat kumpulan terbabit.(gambar hiasan)

Laporan akhbar Sin Chew Daily menyebut, kumpulan berkenaan merupakan antara 10 kongsi gelap, yang akan didedahkan esok(hari ini) oleh Kementerian Dalam negeri.

Ia membabitkan kumpulan gengster Cina, Melayu dan India, menurut laporan akhbar berbahasa Cina itu.

Kumpulan itu meliputi “Geng 04”, “Geng 08”, “Geng 21” dan “Geng 36” dari kumpulan India; “Hong Shun Tang”, “3821”, “Wu Se Qi”, “Hong Men” dan Hua Ji Dang” dari golongan Cina; serta “Geng 3 Calit” dari kelompok Melayu.

Akhbar tersebut yang memetik kenyataan sumber menyebut, kerajaan buat kali pertama akan melancarkan “perang” ke atas kongsi gelap dengan mendedahkan senarai nama kongsi berkenaan kepada umum.

Menurut sumber tersebut, gengster Cina aktif dalam perniagaan haram termasuk menjual DVD cetak rompak, membuka pusat karaoke, pusat perjudian, mengedar dadah dan khidmat pelacuran.

“Gengster India secara perbezaannya lebih agresif kerana mereka memungut wang perlindungan dari pengusaha gerai dan pub selain menjadi penembak.

“Sementara itu, gengster Melayu lebih aktif 'menjaga' tapak pembinaan dengan memungut wang di sana.

“'Geng 3 Calit' Melayu paling aktif dan ketua setiap kawasan dipanggil ayahanda,” katanya.
http://www.utaranews.com/2013/08/akbar-cina-dedah-taiko-kongsi-gelap.html

18 Gambar Menyedihkan - Kesan Senjata Kimia Amerika di Vietnam


Agent Orange, adalah nama bahan kimia yang dugunakan oleh Amerika sekitar tahun 1962 hingga tahun 1971 ketika menentang tentera Vietnam. Ternyata bahan kimia tersebut sangat merbahaya dan telah meninggalkan kesan dan mutasi yang amat mengerikan kepada penduduk Vietnam. Berikut 18 gambar kesan yang terjadi akibat serangan itu.Kesan Senjata Kimia Amerika di Iraq - Bayi Islam Menjadi Mangsa

Bayi-bayi yang amat mengerikan ini dilahirkan di Iraq semakin hari semakin banyak kerana kesan bahan-bahan kimia serangan Amerika. Kebanyakkan bayi ni dilahirkan di Fullujah.

Inilah kesan mutasi daripada sisa radioaktif... Diharap semoga umat Islam disana tabah menghadapi dugaan..
Dan semoga jauh semua ini di negara kita. 

sumber : 
 http://mediapermatangpauh.blogspot.com/2012/03/kesan-senjata-kimia-amerika-di-iraq.html

Memorandum Bantahan TPPA Diserah Kepada PM @NajibRazak Semalam


Memorandum bantahan TPPA
Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.myNAJIB Tun Razak menerima Resolusi Persidangan Meja Bulat Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) daripada Mohd. Nizam Mahshar (kanan) sambil diperhatikan oleh Rizal Faris Mohidden Abd. Kader pada majlis Sepetang di Aidilfitri 2013 bersama Perdana Menteri anjuran MTEM di Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) di Kuala Lumpur, semalam.
- UTUSAN/MOHD. NAJIB MOHD. NOR

KUALA LUMPUR 28 Ogos - Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) hari ini menyerahkan memorandum bantahan berhubung Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Memorandum yang mengandungi kira-kira 70 garis merah atau kepentingan tidak boleh ditolak ansur itu adalah hasil persidangan meja bulat TPPA bersama bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang berakhir semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif MTEM, Mohd. Nizam Mahshar berkata, pihaknya tetap bertegas bahawa TPPA bakal menggugat ekonomi, kesejahteraan sosial, kedaulatan negara selain memberi impak besar kepada sektor-sektor utama antaranya industri kecil dan sederhana, peluang-peluang perolehan, harta intelek dan pertanian.

''Setelah mengadakan persidangan meja bulat TPPA bersama Tun Dr. Mahathir dua hari lalu, MTEM bersama-sama Badan Bertindak Bantah TPPA sebulat suara membantah perjanjian itu dan menyaran kepada kerajaan untuk tidak menandatangani TPPA.

''Sekiranya pada 2007 dahulu kerajaan menolak perjanjian itu kerana ada 58 garis merah yang diputuskan Kabinet, saya amat berharap perkara tersebut masih dipertahankan hari ini,'' katanya ketika ditemui selepas menyerahkan memorandum bantahan TPPA kepada Najib pada majlis Sepetang di Aidilfitri 2013 bersama Perdana Menteri anjuran MTEM di Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Shukry Mohd. Salleh; Timbalan Pengerusi Khazanah Nasional Bhd., Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dan Ahli Pemegang Amanah MTEM, Rizal Faris Mohidden Abd. Kader.

Dalam pada itu, Mohd. Nizam berkata, antara kebimbangan utama MTEM terhadap pelaksanaan TTPA ialah dalam bahagian pelaburan.

''Perjanjian itu memberi kelebihan dan kepentingan kepada syarikat asing berbanding syarikat tempatan serta tidak membenarkan polisi afirmatif sebagaimana Dasar Ekonomi Baru (DEB).

''Dalam perjanjian itu juga akan ada bahagian Penyelesaian Pertikaian Pelabur-Negara (ISDS) yang membabitkan kedaulatan negara kerana syarikat asing boleh membawa kerajaan Malaysia ke mahkamah negara asing sekiranya terma perjanjian tidak dipatuhi,'' katanya.

Menjawab satu soalan, beliau berkata, MTEM berharap dapat terlibat secara langsung dalam jawatankuasa yang membuat analisis kos-faedah (CBA) terhadap perjanjian tersebut.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130829/dn_01/Memorandum-bantahan-TPPA#ixzz2dJZfxVv3
© Utusan Melayu (M) Bhd

28 Ogos 2013

@Kickdefella Ulas Perang Husam vs Nik Amar Yang Dilibatkan Sultan Kelantan

surat-sultan-kelantan-husam

baca seterusnya Lokasi Penutupan Jalan sempena Hari Kebangsaan 2013

=============

A.
Tarikh: 27th August 2013 - Tuesday
Masa: 6 AM – 12 PM
Jalan Terlibat: Jalan Raja (Dataran Merdeka)

B.
Tarikh: 28th August 2013 – Wednesday
Masa: 6 AM – 12 PM
Jalan Terlibat: Road toward Dataran Merdeka;
a) Jalan Mahameru
b) Jalan Sultan Hishamuddin (Dayabumi)
c) Jalan Tuanku Abdul Rahman

C.
Tarikh: 29th August 2013 – Thursday
Masa: 6 AM – 12 PM
Jalan Terlibat: Road toward Dataran Merdeka;
a) Jalan Mahameru
b) Jalan Sultan Hishamuddin (Dayabumi)
c) Jalan Tuanku Abdul Rahman

D.
Tarikh: 30th August 2013 – Friday
Masa: 6 AM – 12 PM
Jalan Terlibat: Road toward Dataran Merdeka;
a) Jalan Mahameru
b) Jalan Sultan Hishamuddin (Dayabumi)
c) Jalan Tuanku Abdul Rahman

E.
Tarikh: 31st August 2013 – Saturday
Masa: 6 AM – 12 PM
Jalan Terlibat:
Road toward Dataran Merdeka;a) Jalan Mahameru
b) Jalan Sultan Hishamuddin (Dayabumi)
c) Jalan Tuanku Abdul Rahman

Mohon disebarkan untuk manfaat semua warga kota.

Terima kasih.

Sent from my iPhone

26 Ogos 2013

Article: "Saya tawar diri bertanding untuk jawab tohmahan" -Mashitah | Astro Awani

Harap jika berjaya beliau boleh jadi Ketua Wanita pula

"Saya tawar diri bertanding untuk jawab tohmahan" -Mashitah | Astro Awani


Sent from my iPhone

Ancaman AS bangkit kemarahan Syria


BEIRUT 25 Ogos - Syria memberi amaran sebarang tindakan ketenteraan oleh Amerika Syarikat (AS) terhadap Damsyik akan membangkitkan kemarahan di seluruh rantau Asia Barat.

Menteri Penerangan Syria, Omran Zoabi berkata, sebarang tindakan ketenteraan tidak akan memudahkan dan menyelesaikan keadaan, sebaliknya menjadikan sesuatu krisis lebih kompleks.

"Sebarang campur tangan AS akan mewujudkan kesan sampingan dan satu gumpalan bola api yang akan membangkitkan kemarahan Asia Barat'," katanya yang dipetik oleh agensi berita SANA.

Iran turut menyokong kenyataan Syria memberi amaran supaya AS tidak mengambil tindakan ketenteraan terhadap Damsyik.

Timbalan Ketua Turus tentera Iran, Massoud Jazayeri berkata, Washington tidak sepatutnya melanggar 'garisan merah' yang disifatkan sebagai campur tangan AS di Syria.

"Sebarang campur tangan oleh Washington (di Syria) akan membawa kesan buruk.

"AS tahu had garisan merah barisan hadapan Syria dan sebarang pelanggaran (itu) akan memberi kesan buruk kepada White House," katanya yang dipetik oleh agensi berita Fars.

Presiden AS, Barack Obama sebelum ini keberatan untuk campur tangan dalam konflik di Syria, namun laporan berhubung pembunuhan beramai-ramai dekat Damsyik akibat serangan gas, baru-baru ini yang didakwa dilakukan tentera Syria, memberi tekanan ke atas White House untuk menunaikan janjinya yang dibuat pada tahun lepas untuk mengambil tindakan ke atas Damsyik sekiranya negara itu terbukti menggunakan senjata kimia. - REUTERS

© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sent from my iPhone

Rebat Tol 20 Peratus Sempena Hari Kemerdekaan | Terengganu Today

Pengguna lebuh raya Plus berpeluang menikmati rebat tol sebanyak 20 peratus apabila membayar tol menggunakan sistem elektronik pada 31 Ogos sempena sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-56.

Pengarah Urusan yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Plus, Datuk Noorizah Abd Hamid dalam kenyataan hari ini berkata, rebat tol itu diberi kepada orang ramai yang menggunakan kad PLUSMiles, Touch 'n Go dan SmartTAG ketika membayar tol di lebuh raya kendalian Plus.

"Ia merupakan satu daripada langkah Plus menyemarakkan sambutan kemerdekaan akan datang. Selain itu, ia adalah antara strategi Plus menggalakkan orang ramai beralih kepada sistem pembayaran secara elektronik yang lebih mudah dan pantas.

"Rebat berkenaan boleh dituntut di pusat-pusat khidmat pelanggan Plus apabila pengguna menambah nilai kad elektronik mereka bermula 16 September hingga 15 Disember ini," katanya sambil memberitahu tuntutan rebat tol selepas tempoh itu tidak akan diterima.

Beliau menggesa orang ramai supaya membayar tol secara elektronik sebagai satu langkah untuk mempercepatkan transaksi tol dan membolehkan orang ramai melalui plaza tol dengan selesa.

Rebat itu tidak akan diberi kepada pengguna yang membayar tol di Plaza Tol Tanjung Kupang, Bukit Kayu Hitam, Bangunan Sultan Iskandar dan jambatan Pulau Pinang, katanya.


http://terengganutoday.com/berita-utama/rebat-tol-20-peratus-sempena-hari-kemerdekaan


Sent from my iPhone

Kalimah Allah: Sikap ulama Pas mendukacitakan

Kalimah Allah: Sikap ulama Pas mendukacitakan

KUALA LUMPUR 25 Ogos - Sikap pemimpin Pas khususnya golongan ulama yang sehingga kini tidak mahu bertegas dalam isu penyalahgunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian di negara ini amat mendukacitakan.

Bekas Ketua Dewan Pemuda Pas Pulau Pinang, Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, sikap tersebut sekali gus akan mengelirukan banyak pihak dan bakal menjerumuskan umat Islam ke lembah syirik serta murtad.

''Biarlah pemimpin Pas bersikap seperti 'anai-anai' menyokong pihak gereja tetapi pemimpin dalam kalangan ulama mesti membuat penjelasan.

''Mereka hendaklah membuat satu kenyataan yang tegas, dalam masa sama memanggil semua ketua dewan ulama negeri-negeri untuk diberikan penjelasan agar mereka boleh bertindak menerangkannya kepada ahli-ahli di peringkat akar umbi,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohamed Hafiz yang juga Penyelaras Jaringan Muslimin Pulau Pinang berkata, merujuk kepada kenyataan Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din sebelum ini, perkara itu boleh membawa kepada syirik.

''Ertinya ini perkara besar dan urusan fiqhul akbar. Oleh itu, segala kekeliruan dalam kalangan umat Islam mesti dirungkai segera oleh pemimpin ulama di dalam Pas,'' katanya.

Dalam pada itu, Mohamed Hafiz meminta pemimpin Pas, khususnya golongan ulama segera membuat pencerahan terhadap isu kalimah Allah supaya tidak timbul kekeliruan.

''Asasnya hendaklah merujuk kepada keputusan Majlis Syura Ulama sebelum ini. Mudah-mudahan Allah memudahkan segala urusan,'' katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sent from my iPhone

Surat Terima Kasih Kepada PM @NajibRazak Lancar Ops Piramid


Berikut email Surat ucapan Terima Kasih atas jasa baik Kerajaan Malaysia menghantar pulang pelajar dari rusuhan di Mesir. 

Buat kali kedua selepas melakukannya pada kali pertama tahun 2011.

Walaupun majoriti pelajar Mesir sebenarnya ramai cenderung pembangkang.

Namun atas dasar kemanusiaan mereka tetap dibawa pulang dengan pembiayaan oleh Kerajaan.

Harap jangan ada pihak kritik Ops Piramid yang dibuat demi masa depan anak bangsa kita.

Ada juga katanya yang akan menjalani peperiksaan di Malaysia hasil usaha kerajaan.

Jangan kita mencemuh orang yang bersusah payah bantu kita.بسم اللرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى آله وصحبه أجمعين.

 

Segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam dan selawat dan salam ke atas semulia Nabi dan Rasul dan keluarga baginda serta sahabat semuanya.

 

أولا أريد أن أشكر لحكومة ماليزيا على مساعدتنا بكل الجهد حتي نستطيع أن نعود الي ماليزيا بالسلامة والعافية


وخصوصا الي رئيس الوزراء السيد داتوء سري نجيب ابن عبد الرزاق لمرة الثانية

 


Pertama saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia yang menolong sepenuh tenaga sehingga mampu kami pulang ke Malaysia dengan selamat dan sihat tanpa cedera. 

Terutama kepada YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Bin Abd Razak buat kali kedua (operasi Ops Piramid ini)

 


لو لا مساعدة ما كنا نمكن أن نعود ألي بلاد ماليزيا.

Sekiranya tanpa pertolongan maka tidak mungkin kami akan mampu pulang ke negara Malaysia.

 


فأرجو من شعب ماليزيا كلهم أن تشكروأ نعمة الأمن والاستقرار.

Maka saya harap rakyat Malaysia semuanya akan bersyukur dengan nikmat aman dan sejahtera (di negara kita)

 


والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

 


أخوكم

محمد ذول  عثمان ابن عبد الرحيم

26 أغسطس 2013 بوم الاثنين

 

 

 

 


Sent from my iPhone

24 Ogos 2013

myMetro | Kes bocor pendakwa gagal tampil Musa - Alasan 3 Hakim Bebas Azilah & Sirul

Putrajaya: Kegagalan mengaitkan pemilikan bahan letupan dengan Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar antara kekhilafan Hakim Mahkamah Tinggi yang dijadikan alasan Mahkamah Rayuan, di sini, semalam untuk melepas dan membebas dua anggota polis itu daripada pertuduhan membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Keputusan mengetepikan sabitan serta hukuman gantung sampai mati dijatuhkan Mahkamah Tinggi terhadap Azilah, 37, dan Sirul Azhar, 42, sebelum ini dibuat sebulat suara tiga panel hakim iaitu Datuk Seri Mohamed Apandi Ali, Datuk Linton Albert dan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat. Membaca penghakiman ringkas keputusan itu, Tengku Maimun berkata, pihaknya hanya membaca rumusan keputusan terhadap isu utama dikemukakan perayu. Menurutnya, berhubung isu pemilikan dan kawalan bahan letupan, Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa Hakim Mahkamah Tinggi perlu membuat penemuan bagi menghubungkaitkan isu bahan letupan dengan perayu.


"Terdapat kaitan antara bahan letupan dengan si mati, oleh itu pendapat kami Hakim Mahkamah Tinggi perlu membuat penemuan bagi mengaitkan bahan letupan dengan perayu. "Dengan tidak membuat penemuan berhubung pemilikan oleh perayu dengan bahan letupan yang digunakan dalam pembunuhan ini, Hakim Mahkamah Tinggi gagal membuat pertimbangan terhadap kaitan terputus ini," katanya.

Pada 9 April 2009, Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Zaki Md Yasin memerintahkan Azilah dan Sirul Azhar dihukum gantung sampai mati atas dakwaan membunuh Altantuya selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah.


Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di Mukim Bukit Raja, Klang, antara jam 10 malam 19 Oktober 2006 dan 1 pagi 20 Oktober 2006.


Pada perbicaraan bermula 18 Jun 2007 dan prosiding berlangsung selama 151 hari, 84 saksi pendakwa dipanggil memberikan keterangan antaranya pakar bom, pakar senjata api, ahli kimia, forensik, pegawai perubatan dan anggota Unit Tindakan Khas (UTK) serta kakitangan Celcom.

Berhubung alibi pembelaan Azilah, Tengku Maimun berkata, Hakim Mahkamah Tinggi tidak menyatakan dalam alasan penghakimannya beliau ada menimbangkan maklumat daripada diari stesen.


Menurutnya, maklumat itu perlu untuk cenderung menunjukkan kehadiran perayu di Bukit Aman ketika waktu kejadian, sekali gus bermakna dia tidak berada di lokasi kejadian.

"Hakim tersalah arah membuat pertimbangan terhadap diari stesen itu dan gagal membuat penemuan sama ada pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan menyatakan bahawa Azilah berada di tempat kejadian," katanya.


Berhubung isu log panggilan telefon dan ramalan liputan, Tengku Maimun berkata, mahkamah mendapati adalah satu keperluan bagi Hakim Mahkamah Tinggi memberi fokus terhadap isu ditimbulkan pembelaan berhubung bahan bukti.


"Kami mendapati keterangan tiga pegawai telekomunikasi menimbulkan isu kesahihan dan ketepatan. Hakim Mahkamah Tinggi perlu membuat penemuan sama ada terdapat gangguan atau pengubahan data.


"Sama ada kesahihan data itu boleh dipersoalkan atau sebaliknya. Bagaimanapun dalam kes ini ia gagal dilakukan. Pada pendapat kami, kegagalan tersalah arah ini serius memandangkan bukti dikemukakan itu tidak selamat digunakan," katanya.


Tengku Maimun berkata, satu lagi kekhilafan dikesan pihaknya ialah kegagalan pihak pendakwaan memanggil Deputi Superintendan Musa Safri atau menawarkan saksi ini untuk disoal balas.


Menurutnya, keterangan Musa adalah perlu bagi merungkai kejadian yang menjadi dasar dalam kes pendakwaan ini.


Sementara itu berhubung maklumat membawa kepada penemuan, beliau berkata, Hakim Mahkamah Tinggi gagal dan tidak memeriksa berhubung percanggahan atau tidak konsisten di dalam bukti pendakwaan. "Beliau gagal memeriksa kredibiliti saksi pendakwaan dan tidak memberi fokus sama ada perayu menimbulkan keraguan munasabah terhadap ketepatan keterangan mengikut Seksyen 27 Akta Keterangan 1950," katanya.


Menurutnya, Hakim Mahkamah Tinggi juga didapati tidak membuat penemuan sama ada pendakwaan berjaya membuktikan terdapat perancangan awal oleh kedua-dua perayu untuk melakukan pembunuhan itu dan sama ada pembunuhan berkenaan dilakukan dengan niat bersama hasil daripada perancangan awal terbabit.


"Melihat kepada keadaan keseluruhan kes, kami memutuskan bahawa sabitan terhadap kedua-dua perayu adalah tidak selamat, oleh itu kami sebulat suara membenarkan rayuan dan sabitan serta hukuman oleh Mahkamah Tinggi diketepikan. Perayu dilepaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan," katanya.


http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/KesbocorpendakwagagaltampilMusa/Article/index_html


Sent from my iPhone