Pengikut Blog Panglima

Translate

Video Pilihan

12 Mac 2021

5 Fakta Menarik Perbicaraan Kes Zahid Hamidi ( 2018 -2021)

Bila kita baca beberapa laporan berita ini nampak seperti ada harapan DSZH akan dibebaskan..

Sekarang semua saksi sudah dipanggil dan keterangan merekalah yang disiarkan kembali di bawah ini.

Harap persepsi negatif yang cuba di dimainkan media yang tidak sehaluan dengan Umno dan BN akan terpadam dengan fakta ini.

         

Fakta 1 : SPRM akui tidak Siasat Wang Yayasan Al Bukhary

Kes Zahid: SPRM tidak siasat Yayasan Al-Bukhary

SAKSI pendakwa pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberitahu mahkamah hari ini bahawa beliau tidak menyiasat Yayasan Al-Bukhary secara mendalam dengan merekodkan percakapan Tan Sri Syed Mokhtar Bukhary atau pihak lain yang berkenaan kerana tiada keperluan.
Mohd Fahmee Mohamad Nor, 39, berkata, beliau tidak menyiasat lebih dalam kerana tiada bukti dokumen menunjukkan transaksi membabitkan yayasan berkenaan kepada Yayasan Akalbudi yang dimiliki oleh tertuduh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Perkara itu dibangkitkan oleh pihak pendakwa kerana saksi ke-27, pemilik syarikat pengurup wang, Omar Ali menyatakan sumber wang yang dimasukkan ke akaun Yayasan Akalbudi adalah dari Yayasan Al-Bukhary.

Mohd Fahmee kelihatan teragak-agak untuk menjawab soalan berkenaan dan pihak pendakwa mencelah supaya saksi diberi masa untuk menjawabnya.

Ketika disoal balas oleh pendakwa bagaimanapun Mohd Fahmee menyatakan wang yang dimasukkan ke dalam Yayasan Akalbudi adalah dari sumber-sumber yang tidak diketahui.

Saksi turut mengakui adalah bukan perkara yang pelik apabila Yayasan Akalbudi hanya mempunyai tiga orang ahli lembaga pengarah dan tidak mempunyai ahli, memandangkan Yayasan Al-Bukhary yang besar dan terkenal juga hanya mempunyai lima orang ahli lembaga pengarah serta tidak mempunyai ahli.

Peguam berkenaan juga membangkitkan bahawa tertuduh tidak pernah mengarahkan Omar Ali untuk menukarkan wang tunai kepada cek dan dimasukkan ke dalam akaun Yayasan Akalbudi.

Perkara itu dilakukan atas inisiatif saksi berkenaan kerana sebelum ini pihak bank telah menolak kemasukan sejumlah wang tunai yang cuba dimasukkan ke akaun lain.
Mohd Fahmee bersetuju dengan pernyataan peguam berkenaan.

Berdasarkan kenyataan saksi Omar Ali, Zaidi turut menyatakan adalah tidak benar Ahmad Zahid ada mengarahkan supaya semua transaksi tidak dilaporkan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) dan ia dipersetujui oleh Mohd Fahmee. – SM

Sumber :
https://suaramerdeka.com.my/kes-zahid-sprm-tidak-siasat-yayasan-al-bukhary/

Fakta 2 : Setiausaha Zahid mengaku cuai dan tidak pernah meminta pengesahan pembayaran

KUALA LUMPUR, 28 Ogos – Perbicaraan rasuah, pengubahan wang haram dan pecah amanah melibatkan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Bekas setiausaha Eksekutif kepada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid mengaku cuai dalam menguruskan beberapa keping cek Yayasan Akalbudi bagi pembayaran kredit kad milik bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Saksi Utama Pendakwaan, Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly, berkata beliau mengakui kesilapannya kerana telah membuat pembayaran kad kredit melebihi daripada jumlah sebenar dengan menggunakan cek yayasan itu.

Beliau berkata demikian ketika disoal balas peguam, Datuk Ahmad Zaidi Zainal.
Pertanyaan itu merujuk kepada satu penyata kad kredit bertarikh 28 Disember 2013 bahawa jumlah baki semasa yang perlu dibayar adalah sebanyak RM65,153.32.

Namun Mejar Mazlina membayar lebih iaitu RM71,283 dengan dua cek berasingan, bernilai RM63,701 dan RM7,581.
Mejar Mazlina yang juga saksi pendakwaan ke-90 itu memaklumkan tidak pernah menunjukkan penyata kad kredit dan cek pembayaran kepada Datuk Seri Zahid untuk pengesahan.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung 21 September.

https://berita.rtm.gov.my/index.php/jenayah/21295-bekas-setiausaha-datuk-seri-dr-ahmad-zahid-mengaku-cuai-urus-cek

Fakta 3 : Kesilapan Pembayaran Setiausaha Zahid

PRESIDEN UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan tiada sebarang penyelewengan dana dikesan membabitkan Yayasan Akalbudi yang diterajuinya.

Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, apa yang berlaku sebenarnya adalah kesilapan dilakukan pegawainya yang membuat pembayaran kad kredit menggunakan dana yayasan itu.
Menurutnya, sepatutnya pembayaran kad kredit itu menggunakan cek daripada akaun peribadinya, bukan menggunakan duit yayasan itu.

“Saya sudah menjelaskan perkara itu kepada pasukan penyiasat SPRM hari ini, malah, saya sudah membayar balik sepenuhnya kepada akaun yayasan itu pada 2016.

“Saya juga sudah menyerahkan salinan cek bayaran balik ke akaun yayasan itu kepada SPRM sebagai bukti,” katanya ketika ditemui media sejurus selesai memberi keterangan kepada SPRM berhubung isu dana yayasan itu, di ibu pejabat SPRM Putrajaya, hari ini.

Ahmad Zahid meluangkan masa lebih tujuh jam memberi keterangan kepada SPRM berhubung isu itu sejak 9.53 pagi tadi sebelum meninggalkan bangunan itu, jam 5.15 petang.


Bekas Timbalan Perdana Menteri itu dikehendaki hadir oleh SPRM hari ini bagi memberi keterangan dan membantu siasatan berhubung dakwaan salah guna dana yayasan lebih RM800,000 dipercayai bagi membayar kad kredit miliknya dan isterinya.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2018/07/354297/saya-sudah-bayar-balik-ahmad-zahid

Fakta 4 : Saksi Pegawai SPRM Akui Duit Diterima Zahid Adalah Sumbangan

KUALA LUMPUR: Seorang saksi memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini tiada sebarang dokumen yang membuktikan sebanyak 27 cek berjumlah RM26.05 juta yang diberikan kepada Tetuan Lewis & Co selaku pemegang amanah Yayasan Akalbudi milik Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi adalah bagi tujuan sumbangan.

Ia masing-masing melibatkan MyEG Services Bhd berjumlah RM7.8 juta; Chia Bee Enterprise Sdn Bhd (RM10 juta); Sarana Kencana Sdn Bhd (RM6 juta); Jogabonito Jewellery & Diamond sebanyak RM250,000 serta Mubarak Hussein berjumlah RM2 juta.

Saksi ke-96, Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd Amirudin Nordin, 38, berkata berdasarkan pemerhatiannya sebanyak 13 cek diberikan oleh MyEG; 10 keping daripada Chia Bee; dua keping daripada Sarana Kencana manakala satu keping masing-masing daripada Mubarak Hussain dan Jogabonito.
Jelas Mohd Amirudin lagi, tiada sebarang resit atau dokumen sokongan menyatakan ia sebagai sumbangan.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan pada sesi pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Harris Ong Mohd Jeffery On.

Ditanya bagaimana dia pada mulanya sedar ia sebagai sumbangan, Mohd Amiruddin menjawab:
“Saya telah mengenal pasti pemilik-pemilik cek ini untuk mengesahkan tujuan pembayaran cek tersebut dan tujuan pembayaran tersebut,” jawabnya.

Selain itu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur turut diberitahu sebanyak 35 cek telah diuruskan oleh pengurup wang, Omar Ali Abdullah.
Manakala, lapan keping cek telah diberikan oleh Kiosk Solutions Sdn Bhd sebagai melobi projek dan dua keping cek daripada Ri-Yaz Assets Sdn Bhd bagi pemulangan bayaran balik pembelian saham yang tidak berjaya.

Kesemuanya diberikan kepada Tetuan Lewis & Co.

Sumber :
https://www.astroawani.com/berita-malaysia/perbicaraan-zahid-hamidi-tiada-dokumen-bukti-rm26-05-juta-sebagai-sumbangan-saksi-287173

Fakta 5 : Sumbangan Adalah Untuk Membina Masjid Tahfiz  Anak Yatim

KUALA LUMPUR, 14 Julai – Peguam Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Hamidi Mohd Noh berkeyakinan bahawa keterangan-keterangan pihak pembelaan menyokong Ahmad Zahid dan ia adalah jauh lebih tinggi daripada keterangan-keterangan yang mengatakan bersalah.

Katanya, pada hari ini pihak pendakwaan telah memanggil empat orang saksi yang melibatkan dua orang saksi dari EXIM Bank dan dua orang lagi dari saksi awam.

“Ahli Lembaga MyEG, Datuk Mohd Jimmy Wong Abdullah adalah contoh saksi yang sangat baik dan beliau memberitahu kepada Hakim Mahkamah Kuala Lumpur, Collin Lawrence Squeerah bahawa beliau menyedekahkan sumbangan untuk membina masjid-masjid.

“Tidak ada pembayaran MyEG kepada Yayasan Akalbudi, tidak ada. Itu adalah duit Datuk Mohd Jimmy Wong yang disedekahkan untuk pembinaan masjid dan tidak ada sebab-sebab lain kecuali untuk membina masjid.

“Jumlah sumbangan yang diberikan adalah sebanyak RM9 juta yang mana MyEG memasukan ke dalam akaun Tetuan Lewis & Co. Sebenarnya adalah duit sumbangannya untuk membina dua masjid iaitu satu di Melaka (Masjid Terapung Salmah Khamis) dan satu lagi di Country Heights.”

Jelas Hamidi, sebagai pihak pembelaan beliau meminta kepastian dan bertanyakan hal berkaitan berkali-kali.


“Kita minta lebih jelas dan hari ini terbukti tujuan beliau datang dan telah berucap berkali-kali… duit yang masuk di Lewis & Co adalah untuk sumbangan Tahfiz Maahad Hamediah, masjid dan sebagainya,” ujarnya kepada UMNO Online selepas perbicaraan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

Berkaitan dengan transaksi yang dikeluar dari Yayasan Akalbudi dari Riyas Aset, katanya ia adalah mengenai pelaburan yang dibayarkan kembali.

“Riyas Aset telah meminjam wang daripada Yayasan Akalbudi dan Yayasan Akalbudi telah ‘invest’ untuk satu pembelian saham dalam Riyas Aset. Pembelian saham itu berlaku selepas perjumpaan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dengan EXIM Bank.
“Daripada pinjaman tersebut telah pun dibayar balik. Jadi ia lebih kepada ‘invesment pinjaman’. Maksudnya… ia invest dan kemudian bayar balik.
Jelas Hamidi lagi, Yayasan Akalbudi ingin membeli saham dari Riyas Aset namun tidak terjadi pembelian saham tersebut.

“Pada awalnya Yayasan Akalbudi ingin membeli saham milik Riyas Aset. Saham ini ingin dilepaskan oleh Tan Sri Abdul Rashid yang kemudiannya dibeli oleh Yayasan Akalbudi tetapi … akhirnya pembelian ini tidak berlaku dan wang itu dipulangkan semula.

“Itu sebenarnya adalah duit dari Yayasan Akalbudi pergi ke Riyas Aset untuk pelaburan pembelian saham dan kemudian dibayar balik kerana pembelian saham ini tidak terjadi. Maka duit tersebut telah digunakan oleh Riyas Aset untuk membayar pinjaman dengan pihak bank,” ujarnya.

Apabila ditanya mengenai tajuk berita yang begitu sensasi tentang pembayaran wang kepada samseng sehingga menjatuhkan aib anak guamnya, katanya, “Saya minta laporan di mahkamah dilakukan dengan seadil-adilnya. Saya ada terbaca ‘news portal’ yang memberikan ‘heading’ yang sangat sensasi seperti bayar samseng dan sebagainya.

Tegasnya, pada sesiapa yang mengikuti perbicaraan di mahkamah pastinya tahu setiap perincian.

“Kalau kita berada di mahkamah, semua tahu tiada pembayaran kepada samseng. Pembayaran samseng dibuat oleh sebuah syarikat untuk tujuan projek mereka. Tidak ada kaitan pun dengan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dengan samseng… tidak ada kaitan.

Kes perbicaraan bersambung 27 Julai ini – UMNO Online

Sumber :

Facebook Kami Sayang Ahmad Zahid

(20+) Kami Sayang Ahmad Zahid | Facebook

5 ulasan:

MURNI SANTI berkata...

SAYA MENYAMBUT ANDA SEMUA DI HALAMAN INI
INI CERITAKU

Saya MURNI SANTI, Seorang wanita, ibu, saudara perempuan dan teman dari (Bekasi), Indonesia, saya adalah REAL ESTATE MANAGER dan saya telah mengalami banyak tekanan keuangan akhir-akhir ini, tidak ada yang mau meminjam kami uang untuk menyelesaikan proyek komersial kami yang telah dibangun beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa perusahaan peminjaman palsu yang mengklaim sejumlah besar uang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

Saya frustrasi, suami saya mencoba yang terbaik dan membantu, saya akan bunuh diri karena rasa sakit itu, itu terlalu berat untuk ditanggung dan saya kehilangan semua harapan, sampai saya diperkenalkan dengan SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL sebuah perusahaan pinjaman yang disponsori oleh bank dunia itu sendiri.

Saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman dan memang menghubungi perusahaan, petugas bagian pinjaman mereka yang benar-benar memberi saya harapan dan mengatakan kepada saya untuk tidak khawatir perusahaan akan meminjamkan uang kepada saya, bahkan ketika jumlah yang saya butuhkan sangat besar, dan semua yang bisa saya berikan kepada mereka persyaratan yang merupakan beberapa informasi pribadi, yang saya lakukan.

Saya menjalani semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan uang yang saya minta setelah mengonfirmasi bahwa saya memenuhi syarat untuk pinjaman, saya diminta untuk menunggu, yang sangat mengejutkan saya adalah pinjaman masuk ke akun saya dan saya mengkonfirmasinya .. Perusahaan kembali secara finansial dan keluarga saya baik-baik saja, ini membuat hidup saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

UNTUK MENGHUBUNGI KU
NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL EMAIL Perusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com. Perusahaan
Whatsapp: +1(301)971-4445
Nama Saya: MURNI SANTI
Email Saya: murnisanti55@gmail.com

MURNI SANTI berkata...

SAYA MENYAMBUT ANDA SEMUA DI HALAMAN INI
INI CERITAKU

Saya MURNI SANTI, Seorang wanita, ibu, saudara perempuan dan teman dari (Bekasi), Indonesia, saya adalah REAL ESTATE MANAGER dan saya telah mengalami banyak tekanan keuangan akhir-akhir ini, tidak ada yang mau meminjam kami uang untuk menyelesaikan proyek komersial kami yang telah dibangun beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa perusahaan peminjaman palsu yang mengklaim sejumlah besar uang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

Saya frustrasi, suami saya mencoba yang terbaik dan membantu, saya akan bunuh diri karena rasa sakit itu, itu terlalu berat untuk ditanggung dan saya kehilangan semua harapan, sampai saya diperkenalkan dengan SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL sebuah perusahaan pinjaman yang disponsori oleh bank dunia itu sendiri.

Saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman dan memang menghubungi perusahaan, petugas bagian pinjaman mereka yang benar-benar memberi saya harapan dan mengatakan kepada saya untuk tidak khawatir perusahaan akan meminjamkan uang kepada saya, bahkan ketika jumlah yang saya butuhkan sangat besar, dan semua yang bisa saya berikan kepada mereka persyaratan yang merupakan beberapa informasi pribadi, yang saya lakukan.

Saya menjalani semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan uang yang saya minta setelah mengonfirmasi bahwa saya memenuhi syarat untuk pinjaman, saya diminta untuk menunggu, yang sangat mengejutkan saya adalah pinjaman masuk ke akun saya dan saya mengkonfirmasinya .. Perusahaan kembali secara finansial dan keluarga saya baik-baik saja, ini membuat hidup saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

UNTUK MENGHUBUNGI KU
NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL EMAIL Perusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com
Whatsapp Perusahaan: +1(301)971-4445
Nama Saya: MURNI SANTI
Email Saya: murnisanti55@gmail.com

EWITA YUDA berkata...

Keajaiban tidak akan pernah berakhir, saya berdoa untuk allah untuk memberkati Nyonya Esther Patrick, saya kehilangan Ewita warga negara Indonesia, saya tinggal di JL.kutisari selatan geng ekonomi No. 13-G, Indonesia. Ibu saya mengatakan kepada saya bahwa dia akan melalui internet dan datang ke publikasi Nyonya Esther Patrick, mengatakan bahwa fasilitas kredit telah memberinya pinjaman kepada masyarakat umum dengan suku bunga sangat rendah 2% persen, Anda dapat menghubungi Nyonya Esther Patrick melalui emailnya: [estherpatrick83@gmail.com].

Jadi, saya memberi tahu teman saya tentang pandangan meminjam dari Nyonya Esther Patrick, dan dia mengatakan dia tidak akan memberi tahu saya bahwa saya tidak meminjam dari Nyonya Esther Patrick, tetapi saya perlu meminjamkan sejumlah kecil untuk memeriksa apakah perusahaannya adalah perusahaan.

Jadi, saya bertindak atas sarannya dan menghubungi Nyonya Esther Patrick melalui emailnya: [estherpatrick83@gmail.com] yang diposkan oleh ibu saya, dan saya mengajukan pinjaman sebesar Rp200.000.000. Nyonya Esther Patrick menanggapi saya dan mengirimi saya semua syarat dan ketentuan perusahaannya yang saya baca dan saya menyetujui persyaratannya.Setelah persetujuan permohonan pinjaman, saya menerima pemberitahuan dari bank saya bahwa jumlah Rp200.000.000 dikreditkan ke rekening bank saya dari perusahaan Nyonya Esther Patrick.

Saya sangat senang dan berbagi kabar baik dengan ibu saya dan teman saya yang menyarankan saya untuk terus maju.Ia menyelesaikan pembayaran kembali pinjaman tersebut pada 07 Juli 2018, dan saya meminta sejumlah Rp550.000.000 yang juga saya terima di rekening bank saya setelah prosedur itu dilakukan.

Jadi, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memberi tahu siapa saja yang mencari pemberi pinjaman pribadi di Internet yang pasti akan menghubungi Nyonya Esther Patrick melalui e-mail {ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM}Anda dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan bantuan atau Anda ingin bertanya tentang bagaimana saya mendapat pinjaman.Ini email saya: [ewitayuda1@gmail.com]Terima kasih, pengikut saya

Bombom berkata...


Promo Indomaret
Promo Alfamart
Promo Alfamidi

takiblogjakibloger berkata...

cudowni i wspaniali followersi na insta

Cari Blog Ini

Translate