Pages

10 November 2012

Mesti Baca : Ini Bukti Pengundian Pemilihan Majlis Peguam Tidak Telus ?

Berikut kiriman email yang minta perkara ini didedahkan dan dijawab oleh Majlis Peguam. Ketika majlis menaungi peguam sepatutnya memegang prinsip ketelusan, nampaknya ada juga ruang keraguan di dalam sistem pemilihan dan pengundiannya.

Menurut sumber ketika ini undi pos sedang berlangsung dengan 14 ribu surat dipos kepada ahlinya seluruh negara. Ia akan berakhir hujung bulan khabarnya.

Apa yang kita khuatir berlaku penipuan dan pemimpin tidak layak meneraju Majlis Peguam lalu mengambil kesempatan mengkritik Kerajaan senada dengan suara pembangkang.


Berikut kirimn email yang diterima :


Ini gambar Ballot Paper undi pos BC 2013 dan gambar envelop.

katanya di poskan kepada semua 14000 ahli.

Tapi takde bukti pengeposan.

Ballot paper ada nombor siri. Tapi gambar ni bhgn no siri di gelapkan

so sesiapa saja di pejabat lawyer tu boleh pangkah maksimum 12 org in case lawyer yg terima tu buat derk je dgn ballot paper tu. So kalau ada sorang budak chambering tu pangkah 2 je, so ada kemungkinan bila sampai kat BC, dia akan tolong pangkah lagi 10

no body knows

tiada badan pemantau antarabangsa.

tiada sistem dakwat kekal

pos guna envelop yg di lampirkan

tapi sesiapa yg tak guna envelope tu pun undi akan counts

kalau pos guna envelope tu akan terus masuk dlm peti undi

tapi kalau guna envelope lain? tentu urusetia akan bukak dulu dan kalau tengok lawyer berkenaan tak undi cukup 12, kan diorg boleh tolong pangkahkan sblm masuk dlm ballot box?

1 ulasan:

  1. majlis peguam terdiri daripada orang yang bebas daripada sebarang kesilapan dan kesalahan. mereka sangat arif bab undang-undang dan tak pernah pun buat salah seperti melanggar lampu merah, pandu laju, buang sampah, meludah, berbaris, tak potong q dan semua peraturan mereka tak pernah langsung bersalah. sebab tu mereka tak perlu pemantauan kerana mereka tersangat adil dan bebas tak seperti spr.

    BalasPadam

Berikan pendapat anda sebanyak di sini.

Komen menyalahi undang-undang akan ditanggung oleh penulisnya..

Tapisan tidak dibuat di blog ini.

Cuma ulasan mencarut dan sewaktu dengannya akan dipadamkan.