Pengikut Blog Panglima

08 April 2013

Akhbar China Press Dedah Bantahan dan Pergaduhan Ahli DAP Akibat Calon Bukan Pilihan


China Press
Perkara: dalaman DAP berbalah?
Ruangan: negeri Johor m/s C05
Tarikh: 4 April 2013 (Khamis)

Tajuk:

Bantah calon payung terjun DAP semakin meningkat
Bawahan ahli DAP Bekok, Labis bertelagah

3hb Labis, ahli bawahan DAP rasa tidak puas hati kerana calon kerusiParlimen Labis didatangkan dari calon payung terjun, dijangka bantahan semakin kuat dan meningkat!

Pada hari Sabtu lepas lebih 50 ahli DAP Chaah dari kalangan pelbagai kaumsemasa adakan ceramah politik membuat kacau menaikkan kain rentanganbantahan, walaupun pemimpin DAP sepatutnya mahu halakan sasaran untukmenghentam BN, apa yang China Press lihat dari segi maklumat itu,disebabkan isu pencalonan telah menyebabkan dalaman DAP berbalahsengit.


Mengikut maklumat, pemuda DAP membantah pencalonan itu kerana tidak dapat restu dari jawatankuasa gabungan DAP negeri Johor, buat masa ini mereka melancarkan penapaian bantahan berkaitan langkah-langkah itu.

Kempen itu dilakukan sekumpulan orang yang sama

Bekas senator DAP negeri Selangor Dr Ramakrisnan dan timbalan pemuda DAP kebangsaan Lim Eng Guan, pada 2 tahun lepas telah mengadakan aktiviti di kawasan peti undi di situ, mengikut laporan dari gabungan DAP negeri Johor, jika tidak ada halangan mereka berdua masing-msing akan bertanding di kerusi Parlimen Labis dan kerusi DUN Bekok.

Kain rentang itu tertulis "We Want Lim Guan Eng But Not Lim Eng Guan", dengan jelas mereka datang untuk menghentam Lim Eng Guan.

Oleh kerana pihak bawahan DAP telah memilih calon bertanding untuk DUN Bekok datangnya dari Chaah, sebab itu ceramah politik pada malam tersebut yang di Chaah menyebabkan pemuda-pemuda DAP membantah dan rasa tidak puas hati, mereka lakukan tunjuk perasaan disasarkankepada Lim Eng Guan.

Selain dari tindakan itu, pada 19 Februari juga ada orang di Labis, Bekokdan Chaah menaikkan kain rentang terpapar perkataan "kami mahu calondari kalangan orang Cina di Parlimen Labis", selepas itu kain rentang tersebut diturunkan segera oleh DAP.

Mengikut maklumat dari ahli bawahan DAP, tindakan seperti di atas itu adalah dari sekumpulan orang yang sama.

Terjemahan:
Sulaiman Koh Abdullah
05 April 2013
430 karakter


Sent from my iPad
Catat Ulasan