Pengikut Blog Panglima

24 Disember 2013

Mesti baca : Artikel FauziahSamad.com: #Petua Berkesan Jimatkan Eletrik Tanpa Modal





Ilmu ini Kjee lama dah tahu. Seringkali diingatkan di Facebook dan sebagainya. Kononnya, kalau alat elektrik tidak digunakan tetapi plug tidak dipisahkan atau dicabut, arus elektrik akan terus mengalir dalam jumlah yang sedikit. Sikit-sikit lama-lama jadi banyak kan?

So itulah kaedah yang Kjee paksa UnclePali dan Nadia turut. Dulu, plug kat rumah tak pernah dicabut. Dibiarkan sepanjang hari, sepanjang masa. Malah,computer pun tak pernah shut down. Sebab itu bil elektrik Kjee tak pernah rendah dari RM200. Pernah jugak capai tahap RM300.

Sejak bulan lalu, Kjee mula bising. Sebelum tidur, akan kedengaran suara Kjee mengingatkan.."Plug kat dapur, tv, kipas angin dah cabut? Computer dahshut down?

Selanjutnya baca 



Panglima : tulisan sebegini bagus kerana memberi panduan kepada kita bagaimana nak jimatkan eletrik.

Selain itu langkah lain :

1. Pasang timer air cond elak dipasang sampai pagi 

2. Masak air guna gas bukan eletrik

3. Guna tv hand phone dan laptop sekadar perlu

4. Tutup suis selepas caj hand phone penuh.

5. 

Sent from my iPhone
Catat Ulasan