Pengikut Blog Panglima

06 Ogos 2014

8 Ogos Rayuan Terakhir @Anwaribrahim - Motif Sebenar 'Kajang Move' ???Saya ingin menarik perhatian pembaca berkenaan tarikh 8 Ogos 2014 berkenaan kes Anwar Ibrahim yang masih dalam proses rayuan selepas dikenakan penjara 5 tahun kes liwat beliau.... 
telah meletakkan jawatan bagi memberi laluan kepada Anwar bertanding untuk menjadi MB namun ditukar saat akhir kerana sebab tertentu kepada isterinya --- diulangi ----- ISTERINYA yang juga Presiden PKR.


Diulangi : isterinya.... Diulangi : isterinya.... 

PKR juga turut dibarisi anak perempaun Anwar iaitu Nurul Izzah sebagai Naib Presiden PKR. Diulangi : anaknya.... Diulangi : anaknya....

Semua keluarga Anwar tidak pula disalahkan kerana terlibat dalam parti dipimpin Anwar walhal PKR juga keras menentang sanak saudara dilantik dalam parti oleh pemimpin parti UMNO.

Untuk rekod 9 Jan 2012 Anwar Ibrahim telah dibebaskan dari tuduhan meliwat Saiful Bukhari sebelum 7 Mac 2014 beliau diputuskan pada  7 Mac lepas, Mahkamah Rayuan di sini mengubah keputusan Mahkamah Tinggi pada 9 Jan 2012 yang membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 26, di sebuah unit pangsapuri Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008. 


Panel tiga anggota Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan Datuk Balia Yusof Wahi menjatuhi hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar, tetapi membenarkan beliau menangguhkan hukuman penjara sementara menunggu keputusan rayuannya di Mahkamah Persekutuan. 

Anwar juga dibenar diikat jamin RM10,000 oleh seorang penjamin. - Justeru itu tanggal 8 Ogos 2014 adalah detik penting untuk masa depan Anwar dan cubaan untuk mengalih perhatian dari kes beliau dilihat agak berjaya dengan berbagai drama demi drama dipentaskan sejak dua tiga hari ini.Selain pendedahan Rafizi Ramli bahawa PAS pernah menolak Anwar sebagai PM http://www.youtube.com/watch?v=3KaqQKCUyjM untuk mencalonkan Ku Li sebagai ganti.
PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan di sini hari ini menetapkan 8 Ogos sebagai tarikh pengurusan kes bagi tiga rayuan berhubung sabitan kesalahan dan hukuman penjara lima tahun yang dikenakan terhadap ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana meliwat. 

Rayuan berkenaan adalah rayuan Anwar terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang mensabitkan kesalahan dan menjatuhi hukuman terhadapnya bagi tuduhan meliwat, rayuan Anwar dalam usaha ketiganya untuk mengetepikan peguam Muhammad Shafee Abdullah daripada bertindak sebagai ketua timbalan pendakwa raya dan rayuan balas pendakwa agar Anwar dikenakan hukuman penjara lebih lama. 

Pada 3 Mac lepas, Anwar, 67, memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak permohonan ketiganya untuk mengetepikan Muhammad Shafee daripada bertindak sebagai pendakwa raya. 

Perkara itu dikemukakan kepada timbalan pendaftar Mahkamah Persekutuan Mohd Izzudin Mohamad di dalam kamarnya hari ini, yang kemudian menetapkan tarikh baharu bagi pengurusan kes. 

Anwar diwakili peguam Ram Karpal Singh, N. Surendran dan Latheefa Koya, manakala Timbalan pendakwa raya Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria mewakili pendakwa. 

Sementara itu, Ram Karpal Singh berkata tarikh yang ditetapkan itu adalah untuk mengisih tiga rayuan berkenaan. 

Katanya pihak pembela memaklumkan kepada pendaftar bahawa terdapat isu tertentu yang perlu diselesaikan sebelum tarikh pendengaran rayuan berkenaan ditetapkan. 
Sementara itu, Surendran memberitahu media bahawa ada tanda-tanda mahkamah ingin menetapkan rayuan itu didengar pada September. 

"Tak perlulah tergesa-gesa secara luar biasa untuk mendengar rayuan ini," katanya. 

Pada 7 Mac lepas, Mahkamah Rayuan di sini mengubah keputusan Mahkamah Tinggi pada 9 Jan 2012 yang membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 26, di sebuah unit pangsapuri Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008. 

Panel tiga anggota Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan Datuk Balia Yusof Wahi menjatuhi hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar, tetapi membenarkan beliau menangguhkan hukuman penjara sementara menunggu keputusan rayuannya di Mahkamah Persekutuan. 

Anwar juga dibenar diikat jamin RM10,000 oleh seorang penjamin. - BERNAMA 
Catat Ulasan