Pengikut Blog Panglima

Translate

25 Disember 2017

PSM Mahu Desak MSN Kekalkan Sepaktakraw - @KhairyKj @Zahid_Hamidi


YB Senator Dato Seri Khairudin Bin Abd Samad
Naib Presiden PSM


Seluruh media bertumpu pada isu pengguguran sepaktakraw oleh Majlis Sukan Negara Malaysia.

Sidang media telah diadakan dan komen dari YB Menteri telah diutarakan..

Kesian apabila sukan tradisi kita iaitu sepaktaraw digugurkan serta merta, tiada peluang untuk rayuan. Bukan saja Sukan Teras, Sukma pun ia turut digugurkan.

Naib Presiden PSM, YB Senator Dato Seri Khairudin Abd Samad dalam satu kenyataan berkata sekiranya alasan Sukan paling popular di kekalkan, kenapa Sukan warisan melayu yang penduduk negara ini majoriti melayu tak di kekalkan?

Malahan sukan sepaktakraw masih berkedudukan terbaik ranking dunia.

Katanya lagi, saya bersetuju dengan Dato Seri Presiden PSM dan tindakan PSM agar tidak merayu sebaliknya mendesak MSN supaya sukan Sepaktakraw dikekalkan.

Dalam Sidang dewan Negara di Parlimen baru-baru ini ada saya bangkitkan isu pengguguran Sepaktakraw malangnya Timb. Menteri Belia dan Sukan waktu itu tidak dapat menjawabnya.

Jika kita imbas kembali adakah pencapaian Sukan Sea baru2 ini, dengan keseluruhan pencapaian  pungutan 11 pingat daripada 12 pingat yang ditawarkan menjadi sesuatu yang mengaibkan negara? 

Cuba tengok statistik pencapaian sukan2 lain. Ada yang lebih teruk daripada itu. Namun masih dikekalkan dan tidak menjadi mangsa pengguguran yang tidak wajar dalam situasi sekarang.

Adakah kerana kita hanya dapat 2 pingat emas tanpa Thailand di jadikan penyebab?

Sepaktakraw Negara tetap no 2 ranking dunia, bukan no 20 atau 220 ranking dunia.

Saya amat bersetuju semua Exco PSM berjumpa YB Menteri Belia dan Sukan, tindakan yang amat tepat dan bukan untuk merayu tapi untuk mendesak.

Sehingga kini Sepaktarraw Negara masih digeruni pihak negara lain..malahan Thailand juga gerun untuk berjumpa regu no 1 negara. 

Kita bukan hendak menegakkan benang yg basah. Kita ada asas untuk pertahankan Sukan Sepaktakraw. Dalam masa yang sama kita pun tak mahu MSN guna hukum karma dan tidak adil. 

Soal Pengkritik di luar dan sesetengah pihak menyentuh kepimpinan PSM itu hak masing2 yang mungkin ada agenda-agenda mereka. Saya lihat jelas Timbalan Presiden, Naib2 Presiden dan semua exco masih berdiri teguh menyokong kepimpinan Dato Seri Presiden PSM yang ada sekarang dan sentiasa melakukan yang terbaik.

Sent from my iPhone

Catat Ulasan