Pengikut Blog Panglima

10 Jun 2013

Laporan Penuh Kejadian Perompak Berpistol Ditembak Anggota @PDRMsia & Mati di Kota Bharu Semalam - Sebarkan cc @Zahid_Hamidi


Isi penting dari laporan di bawah :

1. Polis tembak selepas diancam

2. Penjenayah bersenjata pistol dan pisau.

3. Amaran telah dibuat sebelum tindakan mempertahankan diri dilakukan

4. Polis telah mengikat kaki penjenayah yang berdarah sebelum menunggu ketibaan ambulan 20 minit kemudian

5. Nyawa polis tidak boleh menjadi taruhan di dalam berhadapan penjenayah sangat berbahaya seperti ini


berikut laporan dari sebuah blog :


SALAM YDH DATO, MAKLUMA KEJADIAN KES SAMUN KEDAI EMAS WING ON KEDAI EMAS 758 D JLN TEMENGGONG 15000 KOTA BHARU KELANTAN BERKAIT KOTA BHARU:6913/13

1) PENGADU:
NAMA : ZAHARI BIN JAINON
NO KP: RF 98202
PEKERJAAN: ANGGOTA POLIS CAWANGAN GERAKAN IPD KOTA BHARU

2) SASPEK:
NAMA: MOHD BUSTAMAN BIB ALI
NO KP: 811006-03-5765
ALAMAT: KG GABUS TOK UBAN 17050 PASIR MAS KELANTAN
(PENGESAHAN AKAN DIBUAT MELALUI CAP JARI)

3)FAKTA KES:
PADA 09/06/2013 JAM LEBIH KURANG SEMASA PENGADU BERTUGAS DI BILIK GERAKAN DAN MENERIMA PANGGILAN DARI ANGGOTA RONDA BRAVO 8 ALPHA MEMAKLUMKAN BAHAWA TELAH MENEMBAK 1 SASPEK CUBA SAMUN KEDAI EMAS MENH HONG JLN TEMENGGONG. PENGADU ARAHKAN ANGGOTA MPV KN 42 DAN KN 372 UNTUK MEMBERI BANTUAN. 

4) RINGKASAN KEJADIAN
PADA JAM LEBIH KURANG 1115 HRS SEMASA ANGGOTA KPL/S 9543 MAT ZUKI BIN ABU BAKAR SEDANG MENJALANKAN TUGAS RONDA BERHADAPAN KEDAI TERSEBUT BERSAMA DUA LAGI ANGGOTA L/KPL 151167 AMIR BIN HALIM DAN KONST 173504 MUHAMMAD MUSTAKIM BIN JOHARI. KPL/S MAT ZUKI TELAH TERNAMPAK 2 LELAKI SEDANG MELAKUKAN SAMUN DI KEDAI ENAS TERSEBUT YANG MANA SALAH SEORANG MENGGUNAKAN PISAU DAN SEORANG LAGI BERSENJATAKAN PISTOL.KPL/S MAT ZUKI KEMUDIAN MENGEJAR SAMBIL MEMPERKENALKAN DIRI SEBAGAI ANGGOTA POLIS KEPADA SALAH SEORANG SASPEK YANG MELARIKAN DIRI KE BELAKANG KEDAI. KPL/S MAT ZUKI TELAH MELEPASKAN TEMBAKAN KE UDARA DAN MENGARAHKAN SASPEK BERHENTI DAN MENJERIT " BERHENTI POLIS". WALAUBAGAIMANAPUN SASPEK BERTINDAK MENGACUKAN PISAU KEARAH KPL/S MAT ZUKI, LALU CUBA MNENYERANGNYA DAN TEMBAKAN DILEPASKAN KEBAHAGIAN KAKI SASPEK BAGI MEMPERTAHANKAN DIRI KERANA NYAWANYA TERANCAM. SASPEK TERUS MELARIKAN DIRI DAN REBAH DI LEBIH KURANG 15 METER DARI TEMPAT TEMBAKAN DILEPASKAN. PEMERIKSAAN KEATASAN SASPEK MENDAPATI, TERDAPAT KESAN TEMBAKAN DI PAHA SEBELAH KIRI DAN ANGGOTA YANG SAMPAI KEMUDIAN TELAH MEMBANTU DENGAN MENGIKAT PEHA DENGAN KAIN UNTUK MENGHENTIKAN PENDARAHAN. LEBIH KURANG 20 MINIT KEMUDIAN AMBULAN TIBA DAN SASPEK DI SAHKAN MENINGGAL DUNIA OLEH PEGAWAI DARI BAHAGIAN KECEMASAN HRPZ II YANG DI HADIR DI TEMPAT KEJADIAN.
5) TINDAKAN:
ANGGOTA FORENSIK IPK KELANTAN MEMBUAT SIASATAN DI TEMPAT KEJADIAN.SELAIN ITU ANGGOTA DETEKTIF DARI BAHAGIAN D8,D9 D4, IPD KOTA BHARU KELANTAN. SEBUAH KERETA YANG DI NAIKI SASPEK TURUT DIJUMPAI DI TEMPAT KEJADIAN DAN HASIL SEMAKAN MENDAPATI KERETA TERSEBUT DILAPORKAN HILANG SEBAGAIMANA JINJANG 11837/13 BERTARIKH 01/06/2013.SEMAKAN CCTV TEMPAT KEJADIAN JUGA TEH DI LAKUKAN.SASPEK TELAH DISAHKAN MENINGGAL DUNIA 20 MINIT SELEPAS KEJADIAN OLEH PEGAWAI DARI BAHAGIAN KECEMASAN HRPZ II YANG HADIR DI TEMPAT KEJADIAN.
KLASIFIKASI KES:

KES DI DIASAT DI BAWAH SEKSYEN 4 AKTA SENJATA API PENALTI EBIH BERAT 1971.IO ASP CHARAN
- Laporan penuh tanpa sebarang suntingan

sumber :


Catat Ulasan