Pengikut Blog Panglima

20 November 2013

MESTI BACA : Utusan Malaysia - Wajib menangkan Mat Sabu! #PemilihanPas2013

Menarik tajuk yang dipilih. 

Ditulis oleh penganalisa politik yang baru dikenali dengan ulasan yang berbeza dari yang lain.

Nak cerita lebih tak guna baik baca sendiri.

Kadangkala biar kita tidak popular atau pandai bermain bahasa namun tulisan kita hasilkan ada impak yang menusuk ke dalam jiwa menembusi dada pembaca.

RENCANA

Wajib menangkan Mat Sabu!

Oleh Ahmad Faris Abdul Halim

ANTARA penyandang Timbalan Presiden, Mohamad Sabu atau Pesuruhjaya II Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah, siapakah yang bakal dipilih oleh para perwakilan Pas dalam pemilihan Muktamar Ke-59 pada 22 November ini?

Banyak pemerhati dari dalam dan luar Pas melihat sejak awal lagi 'gerakan' sebelum gelanggang persaingan Timbalan Presiden Pas dibuka, telah menampakkan bibit-bibit yang diragui. Ini boleh dilihat apabila Tuan Ibrahim Tuan Man tiba-tiba menarik diri ke persaingan jawatan nombor dua itu.

Persoalannya, mengapa perkara ini terjadi? Adakah bibit kekalahannya sudah dilihat oleh Tuan Ibrahim sendiri sebelum masuk ke gelanggang lagi?

Adakah juga mungkin Tuan Ibrahim gusar untuk 'bertemu buku dengan ruas' dengan Mat Sabu yang sudah bergelumang 30 tahun dalam Pas serta memiliki semangat waja.

Dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden ini, ramai melihat Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu memiliki banyak kelebihan.

Kalau diperhatikan, dalam usaha Pas untuk mengukuhkan kedudukan parti dalam kalangan parti pembangkang, Mat Sabu dilihat mempunyai komitmen yang cukup tinggi kepada pakatan pembangkang. Ini sehinggakan beliau terbukti telah menunjukkan prestasi membanggakan sejak dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Syarikat Air Pulau Pinang beberapa tahun lepas dengan elaun lima digit sebulan.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20131120/re_02/Wajib-menangkan-Mat-Sabu#ixzz2l9blQQY1
© Utusan Melayu (M) Bhd

Catat Ulasan