Pengikut Blog Panglima

10 September 2015

Wartawan jangan jadi pengadu-domba - TPM @Zahid_Hamidi

Wartawan jangan jadi pengadu-domba

MAISARAH SHEIKH RAHIM DAN ADLINAHANI KHALIL
10 September 2015 4:33 PM

KUALA LUMPUR 10 Sept . - Para wartawan dalam pelbagai dimensi di negara ini perlu berhati-hati supaya tidak menjadi penyampai mesej yang mengadu-domba, memesongkan isu dan menimbulkan kacau-bilau.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, sebagai wartawan di Malaysia, mereka tidak boleh berkarya menggunakan kaca mata barat, topeng orang luar dan berasaskan nilai-nilai sejagat semata-mata.

Sebaliknya, tegas beliau, golongan pengamal media itu perlu bertindak dengan kefahaman untuk membina, positif serta bermaruah berdasarkan panduan dan kebijaksanaan tempatan serta berjiwa negara.

"Kebebasan mesti diiringi dengan tanggungjawab. Saya berharap para wartawan di Malaysia sentiasa melihat sesuatu isu kebebasan ini secara komprehensif, adil dan mengambil kira kepentingan umum dan bukan dari sudut sensasi semata-mata," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penganugerahan Tokoh Wartawan Negara Hadiah Kewartawanan Malaysoa MPI-Petronas 2014, di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

- See more at: http://m.utusan.com.my/berita/nasional/wartawan-jangan-jadi-pengadu-domba-1.134191#sthash.rAHAVcan.dpuf

Catat Ulasan