Pengikut Blog Panglima

27 Mei 2013

Tidak Patut Penolong Kanan Sekolah Rendah Seksyen 19, Shah Alam Denda Murid Pilih BN Di Sekolah ! Cc @MuhyiddinYassin


CTS telah menerima mesej Whatsapp daripada jiran CTS yang kebetulan tinggal selang beberapa biji rumah. Ternyata mesej yang disampaikan amat mengejutkan. CTS tidak sangka politik Rakyat Selangor telah sampai ke peringkat ekstream. Apabila guru berpolitik di sekolah dan murid didenda berdiri atas kerusi apabila menjawab sebagai menyokong BN, ini sudah lebih.

CTS berharap Pejabat Pegawai Daerah (PPD) akan mengambil tindakan yang sewajarnya ke atas guru berkenaan. Kami tak akan berdiam diri selagi kes ini tidak selesai! Baca mesej dari jiran saya di bawah:

Salam tuan,

Hari ini ada satu Penolong Kanan sekolah anak saya cakap pasal politik dlm kelas anak. Sapa yg sokong BN berdiri atas kerusi. Anak saya dan 17 org lagi murid2 pun berdiri atas kerusi dan disoal kenapa pilih BN. Anak saya jawab sebab Dato Nawawi dan cikgu tersebut mencebik dan suruh duduk.

Cikgu tersebut juga menulis di papan hitam berkenaan manifesto BN dan PR. Beliau mengatakan PR bijak dan BN bodoh. Esok saya nak jumpa Pejabat Pegawai Daerah dan adukan perkara ini. Cikgu tersebut kurang ajar. Ini berlaku di Sekolah Rendah Kebangsaan Seksyen 19, Shah Alam, tengahari tadi. Nama guru Shamsuddin bin Majid, guru Ko-Kurikulum (koko) .

Hina sangatkah sokong BN, mohon dipanjangkan kepada pihak yg berkenaan. Guru seperti itu tak perlu ada di sekolah kerana bukan mahu mendidik tapi menghasut. Kerana beliau habis rosak nama sekolah dan perlu dibenteras. Saya rasa terhina.

Jamil Mohamad IsaPanglima : sikap sebegini sangat tidak wajar. Adakah patut guru mengajar kebencian kepada anak murid di sekolah rendah? 

Semua pihak patut mengutuk tindakan ini yang jelas tidak akan dipersetujui oleh mana jua pihak atau parti politik kerana ia tidak wajar dilakukan di tempat anak kita menimba ilmu.

Ini yang diketahui dan didedahkan oleh pihak blogger manakala banyak lagi yang mungkin kita tidak ketahui oleh kita tentu boleh menjadi barah jika tidak dicegah.

Mari bersama menghalang perkara ini, mohon Kementerian Pendidikan menyedarkan guru terlibat dan ribuan guru lain yang kekurangan info yang tepat mengenai isu semasa negara kita.

Jika benar perkara ini berlaku seperti didedahkan.

Sent from my iPad
Catat Ulasan