Pengikut Blog Panglima

26 November 2013

Hizbur Tahrir : Islam Larang Kutip Cukai vs @NajibRazak Kata Elak Cukai = Pengkhianat

Antara yang dimainkan sekarang ialah kononnya ada larangan mengutip cukai menurut hadis Nabi saw.

Antaranya termasuk portal dilabel setengah ulama sebagai Wahabi atau Khawarij iaitu puak HT - HiZbur Tahrir


Penyelewengan HT ini anda boleh baca di sini


Isu ini timbul berhubung kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak beberapa hari lalu bahawa yang mengelak bayar cukai digelar pengkhianat!

Berita :

KUALA LUMPUR, 24 Nov (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata mereka yang mengelak daripada membayar cukai boleh dianggap melakukan pengkhianatan kepada negara.

Ini kerana, katanya kewajipan membayar cukai merupakan satu daripada semangat patriotisme terhadap negara.

"Definisi patriotisme dalam negara kita ialah apabila kita melunaskan tanggungjawab kepada negara untuk kebaikan negara dan rakyat.

"Bila bayar cukai kita tolong rakyat, kita tanamkan semangat ini, dengan ini negara kita akan lebih berjaya," katanya ketika merasmikan Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) di Masjid Wilayah Persekutuan di sini Ahad lalu tarikh 24 November 2013.

Ini bahan yang disebarkan melalui whatsapp bahawa tidak perlu bayar cukai kerana ia dilarang oleh Islam.
 
Selepas membuat sedikit carian didapati ia tidak benar.

Dalam satu artikel yang disiar Harian Metro pada 20.12.2012 didapati bahawa cukai sudah dikenakan kepada bukan islam semasa pemerintah Rasulullah saw.

Keterangan lengkap artikel tersebut sila klik sini http://www.hmetro.com.my/articles/Zakat_cukaitaksama/ArticleHarap kekeliruan ini tidak dijadikan alasan untuk umat Islam mengelak membayar cukai kerana jelas ia dapat ditebus jika zakat sudah dijelaskan melebihi cukai yang sepatutnya dikenakan.

Manakala bukan Islam perlu membayar cukai kerana ia sumber untuk memastikan pembangunan negara dapat dijayakan seperti yang dirancang demi kebaikan semua pihak di negara kita.

Sent from my iPhone
Catat Ulasan