Pengikut Blog Panglima

Translate

Video Pilihan

10 April 2014

THE FLYING KICK: KAKITANGAN BANK HONG LEONG MELAYU DIHERDIK MANAGER CINA DI JOHOR - PENUH RASIS !!!

Satu laporan polis telah dibuat oleh seorang kakitangan Hong Leong Bank, Taman Sri Tebrau, Johor Baharu berhubung perangai RASIS yang diherdik oleh seorang pegawai bank tersebut.

Pegawai bank tersebut adalah seorang wanita bernama LIAU CHOW WAN yangmerupakan Manager Head of Department Hong Leong Bank.

Dalam kes ini, kakitangan berbangsa Melayu itu telah menerima satu notis untuk berpindah ke Hong Leong Bank Berhad di Kuala Lumpur tanpa sebarang alasan. Kakitangan berbangsa Melayu itu yang berusia 46 tahun yang hanya merupakan seorang kerani di bank tersebut, telah merayu dan memohon ehsan kerana telah bekerja di cawangan tersebut selama lebih 28 tahun.

Bagaimanapun, LIAU CHOW WAN terus mengherdik kerani Melayu itu dengan kata-kata berikut:

"THIS IS HONG LEONG! HONG LEONG!!! CHINESE BANK YOU KNOW!!! IT IS NOT YOUR NAJIB'S BANK, BANK BUMIPUTERA, STUPID!!!"

Perangai perkauman yang diamalkan oleh KEBANYAKAN PEGAWAI BANK HONG LEONG bukanlah perkara baru. Sebelum ini HONG LEONG BANK turut menyekat, menahan dan menghalang pekerja-pekerja beragama Islamnya daripada menunaikan solat dengan pelbagai alasan, termasuklah tidak menyediakan ruang untuk bersolat. Solat dikatakan sebagai membuang masa!

Laporan polis telah dibuat oleh kerani tersebut kerana sentimen perkauman yang cukup menebal di kalangan pegawai bank HONG LEONG yang hampir keseluruhannya berbangsa Cina dengan Melayu dan India kebanyakannya hanyalah pegawai atau kakitangan bawahan.

HONG LEONG BANK, bank Cina yer? Bank Melayu bank bodoh, yer?http://theflyingkick.blogspot.com/2014/04/kakitangan-bank-bangsa-melayu-diherdik.html?m=1Panglima : Jika benar perkara ini maka masyarakat perlu berganding bahu mengkritik tindakan tersebut yang tidak patut keluar dari mulut rakyat Malaysia walau berlainan agama atau bangsa.

Kita sepatutnya dan sememangnya perlu menghormati semua agama dan islam sendiri melarang penghinaan terhadap agama lain dan membenarkan mereka melaksanakan ibadat mengikut kepercayaan agama dari dulu hingga kini.

Meskipun di Malaysia Islam adalah agama persekutuan namun menjadikan isu perkauman dalam pejabat adalah kesilapan yang tidak boleh dimaafkan.

Bank HONG LEONG perlu mengambil tindakan atau berdepan dengan kecaman keras rakyat Malaysia yang selama ini menjunjung keluhuran perlembagaan yang melarang perbuatan tersebut.


Sent from my iPhone

Tiada ulasan:

Cari Blog Ini

Translate