Pengikut Blog Panglima

16 Ogos 2015

KENAPA @LIMKITSIANG @MALAYSIAKINI MELENTING BILA @ZAHID_HAMIDI DEDAH KONSPIRASI JATUH @NAJIB RAZAK ???

Lim Kit Siang telah melenting apabila TPM DS Ahmad Zahid Hamidi memberitahu ada komplot melibatkan tokoh UMNO dan pembangkang mahu menjatuhkan Perdana Menteri melalui jalan belakang.

Sebagai Menteri Dalam Negeri adalah tertakluk di bawah bidangkuasa beliau untuk menyekat mana-mana gerakan subversif atau konspirasi jahat untuk menggulingkan kerajaan yang sah kerana ia mengancam kestabilan politik negara.

Maklumat yang diperoleh ini adalah berdasarkan hasil siasatan pihak berkuasa PDRM.

Dato Seri Ahmad Zahid tidak pernah menuduh secara semberono atau menamakan pemimpin yang bersekongkol dalam gerakan tersebut.

Namun jika tokoh politik itu sudah mengetahui pembabitannya dihidu oleh pihak risikan PDRM, maka silalah tampil untuk membuat penafian pada pihak keselamatan dan membubarkan gerakan tersebut serta merta demi kestabilan negara.

Gerakan menggulingkan kerajaan yang sah secara demokrasi adalah salah di bawah undang-undang SOSMA dibaca bersama Seksyen 124 Kanun Keseksaan.

Kenyataan balas Lim Kit Siang disiar dalam laporan berita atas talian hari ini di The Malaysian Insider bertajuk 'Toppling PM not a crime if done constitutionally, DAP tells Zahid

- See more at:http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/toppling-pm-not-a-crime-if-done-constitutionally-dap-tells-zahid#sthash.KU6esWoJ.dpuf

Lim Kit Siang juga menegaskan bahawa tidak salah menjatuhkan Perdana Menteri

'Toppling the prime minister through constitutional means is not a crime, but part and parcel of parliamentary democracy' katanya.

Dalam kenyataan Lim juga beliau bertanya adakah Zahid memaksudkan Muhyiddin namun ia telah dinafikan oleh bekas Timbalan Perdana Menteri tersebut semasa merasmikan Mesyuarat UMNO Bahagian Sempoarna hari ini.

Dalam masa yang sama bekas wartawan penyokong kuat Tun Mahathir A.Kadir Jasin dalam tulisannya menamakan Ku Li antara sebagai tokoh dipercayai terlibat dalam konspirasi ini. Dan calon paling layak menjadi Perdana Menteri.

From the governing point of view, conceded Kadir, Razaleigh was perhaps the best candidate to rescue the economy because, despite his shortcomings and missteps in the past, he was highly experienced and knowledgeable in economic matters. "More than anything else it is the economy that needs mending and Razaleigh beats all other contenders in that aspect."

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2015/08/15/kadir-ku-li-could-very-well-be-ahead-to-replace-najib/

Kerana itu barangkali Ku Li dicalonkan oleh Lim Kit Siang untuk mengetuai PAC selain Timbalan PAC dari DAP Ahli Parlimen Kepong Tan See Giaw dan Naib Presiden UMNO DS Shafie Apdal.

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/08/10/Lim-Kit-Siang-Ku-Li-or-Shafie-PAC/

Namun Ku Li menafikan komplot tersebut dalam satu kenyataan di The Star bertajuk 'Ku Li: I'm not involved in any plot to topple Government'

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/08/15/Ku-li-I-am-not-involved-plot-topple-govt/

Nampaknya banyak teka teki sedang bermain di minda rakyat selain khabar angin bahawa Azmin juga pernah bertemu tokoh UMNO di London untuk menjatuhkan Najib dengan balasan pembebasan Anwar Ibrahim.

Apakah Azmin dan Ku Li tokoh terlibat sebalik konspirasi serangan untuk menjatuhkan YAB Perdana Menteri melalui undi tidak percaya ?

Apakah rancangan menjatuhkan Najib ini turut dibantu kuasa Barat seperti akhbar Wall Street Journal ?

Apakah ada lagi tokoh UMNO yang lain turut bersekongkol mahu menjadi PM dengan mudah melalui pintu.belakang hingga sanggup berpakat dengan pembangkang?

Semoga Allah memelihara Malaysia dari petualang dan pengkhianat yang mengikut nafsu demi kepentingan diri sendiri.

Punca Najib mahu dijatuhkan musuh Islam barangkali kerana faktor di bawah....

SURAT TERBUKA UTK UMAT ISLAM MALAYSIA – Ridhuan Tee


Sejak mengambil alih jawatan sbg PM, perkara utama yang telah dilaksanakan oleh Najib adalah untuk mendamaikan negara dan umat Islam yang bertelagah.

Dalam kemelut dan situasi politik yg berlaku sekarang kami sebagai aktivis ummah duduk berdiskusi dan cuba melihat drp sudut persepsi serantau.

Menyelak, mengkaji dan cuba membaca senario dunia yg sedang berlegar drp dulu hingga kepada kemelut mutakhir yg sedang berlaku.

PM Najib telah berjaya mengatur pertemuan Fatah dan Hamas di Kuala Lumpur, selepas pengeboman berhari-hari di Gaza oleh Israel di saat para pemimpin negara Islam yg lain sekadar melihat dan tidak melakukan apa-apa tindakan yg sepatutnya.

Malaysia secara langung atau tidak langsung telah memberikan pelbagai bantuan kepada umat Islam Palestin bagi memulakan semula kehidupan mereka selepas dimusnahkan Israel. DS Najib juga menjadi PM Malaysia dan antara pemimpin dunia Islam yg berani menghadapi risiko masuk dan berjumpa pemimpin HAMAS di Gaza.

Beliau juga berusaha menamatkan konflik 70 tahun umat Islam di Selatan Filipina yang ditembak oleh peluru kerajaan negara itu.
Kuala Lumpur menjadi penyelaras kepada pendamaian dan menubuhan wilayah Bangsa Moro di Selatan Filipina dan diharap dengan pendamaian di situ masalah PATI di Sabah juga akan selesai.

PM Najib memainkan peranan utama menyelesaikan konflik 50 tahun Selatan Thailand, di mana umat Islam di negara itu mendakwa didiskriminasikan berbanding rakyat Thailand di utara negara Gajah putih itu.

Wujud konflik agama dan pemberontakan, Kuala Lumpur sekali lagi memainkan peranan utama ke arah pendamaian di Selatan Thailand.
Mungkin ada yang mendakwa zaman Tun Mahathir jadi PM dulu dia buat perkara yang sama.

Untuk rekod, masa zaman Dr Mahathir jadi PM, semua bantuan kepada umat Islam Filipina, Palestin, Bosnia, Selatan thai dibuat secara rahsia, dan lebih berorentasikan memperkasa pertahanan umat Islam bukan orentasi perdamaian seperti PM Najib.

PM Najib berani mengambil risiko untuk 'rock the boat' dengan mengusulkan berbagai pendamaian di wilayah Islam termasuk di Palestin antara Fatah dan Hamas.

Keberanian beliau sudah pasti mengundang dua perkara, pertama sokongan drp pemimpin-pemimpin umat Islam di seluruh dunia (kita lihat perubahan pandangan terhadap Najib dikalangan pimpinan PAS).

Kedua, serangan daripada musuh Islam seperti Israel (yg mahu Anwar jadi PM), para pelobi Yahudi seperti media sosial mereka WSJ, dan para pembuat senjata yang rugi jika wujud pendamaian di wilayah bergolak selama puluhan tahun.

Baik, drp sudut logik ini, jika kami seorang multibillioner Arab dan berkawan dengan PM Najib, melihat kpd sumbangannya kepada Islam dan perdamaian sejak menjadi PM, apakah susah saya mahu memberikan sumbangan kepada beliau?

Mari bertanya kepada diri kita, jika bertemu dengan kawan yang berani ke depan dalam memperjuangankan apa yang kita mahukan, tapi tidak berani lakukan secara terbuka, dan beliau perlukan dana.
Apakah kita akan berikan, kerana kita tahu itulah caranya melakukan amal jariah atau infak untuk kepentingan umat.

Ingatlah saudara-saudaraku bhw kita berada di dunia akhir zaman. Dunia yg segala fitnah dan cerita rekaan disebar luaskan khasnya melalui media sosial sehingga kita menjadi keliru antara kebenaran dan kepalsuan.

Mungkin PM Najib bukanlah PM yg terbaik namun kita harus bersama-sama mempertahankan kedaulatan Islam drp diserang drp segala sudut yg akhirnya akan merugikan kita.

Jadikan sejarah kejatuhan sistem Khalifah Uthmaniah Turki di mana ianya digulingkan oleh Kamal Antartuk melalui fitnah dan pelbagai cerita rekaan yg membuatkan rakyat Turki marah sehingga jatuhnya Khalifah Islam yg terakhir itu.

Sdra-sdra mungkin boleh bersetuju atau tidak dgn pandangan kami namun gunakan rasionalisme dlm membuat justifikasi dan bukannya berasaskan rasa amarah yg akhirnya akan merugikan kita semua.

Prof. Dr. Ridhuan Tee Abdullah

Catat Ulasan