Pengikut Blog Panglima

04 September 2015

IACC 16th : Jose Ugaz Forgot To Mention Malaysia Corruption Rank Now Lower Than Before cc @NajibRazak

Please use Google Translator to read this article..


Tiba-tiba orang asing bernama Jose Ugaz menjadi topik dan sindiran tajam rakyat Malaysia di dalam media sosial but for the wrong reason. Ianya seperti parti DAP yang bercakap tentang perpaduan rakyat dan perlembagaan negara tetapi parti itu terlibat peristiwa berdarah perkauman 13 Mei 1969. 
Ianya seperti Lim Kit Siang yang tanpa rasa malunya mengaku kononnya tidak pernah memijak gambar pemimpin sepanjang 50 tahun beliau berpolitik. Tetapi terdapat bukti yang menunjukkan sebaliknya.

Sama seperti puak Beersih Bersih 4.0 yang kononnya memperjuangkan transperensi dan keadilan tetapi mereka sendiri gagal bersikap transperensi dengan tidak mendedahkan 'sumbangan dan penyumbang' yang mereka terima sebanjak jutaan ringgit untuk perhimpunan haram rasis baru-baru ini. Seperti Lim Guan Eng DAP bercakap tentang moral pemimpin tetapi beliau sendiri terbukti bersalah menghina Dato Jaharah Hamid dengan gelaran berbau rasis yang sangat menghinakan.

Cakap sahaja pandai tapi....
 

Jose Ugaz adalah orang negara Peru dan Presiden Transparency International. Datang ke Malaysia dijemput ke Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) ke-16. Dan beliau buat onar pula di negara ini.

Dan sudah tentu kenyataan busy body dan tidak adil orang Peru ini akan diperbesar-besarkan oleh portal-portal pro-pembangkang tanpa liputan yang adil dan saksama. Contohnya : Message to the corrupt - Your days of impunity are numbered. 

Dan apabila kita membaca dan memahami ucapan orang Peru ini, kita akan dapati beliau terlalu naif dan hipokrit. Beliau mengkritik negara-negara lain tetapi beliau lupa (atau buat-buat lupa) negara Peru, negara beliau sendiri adalah jauh sangat teruk jika dibandingkan dengan Malaysia.


source: tradingeconomics.com

Begitu jelas menunjukkan bahawa kedudukan Malaysia adalah jauh lebih baik dan semakin menurun jika dibandingkan dengan negara Jose Ugaz.  

Sangat mengecewakan apabila ada orang asing yang negaranya sangat teruk korupsinya tetapi cuba campur tangan terhadap proseding yang sedang berjalan sekarang.

Pokoknya, negara lain seperti Kuwait, Tunisia, Russia, Ukrraine, Guatemala, Brazil, 'many companies in Europe and the Uniteds States', Mexico, Azerbajan, Angola tetapi orang Peru ini tidak sentuh langsung betapa teruknya kedudukan negara beliau yang semakin meningkat dari tahun 2012 - 2015 di dalam ucapan rasmi beliau.

Sebaliknya, beliau menyentuh perkara yang sedang dalam siasatan, telah dijawab berulang kali dan mengritik negara yang jauh lebih baik dan semakin menurun daripada tangga 60 ke 50 dalam masa 3 tahun sahaja. Bukankah itu satu pencapaian yang patut dijadikan contoh oleh Jose Ugaz dan negara Peru?

Kita bukan mendabik dada dan puas hati di tangga 50 dan kita percaya bahawa kabinet BN persekutuan sentiasa berusaha untuk menangani gejala rasuah. Kerana itu kedudukan negara bertambah baik. Tetapi sekurang-kurangnya si Jose Ugaz menghormati tuan rumah dan tidak hipokrit.

Dan baik juga jika Jose Ugaz letak jawatan Transparency International dan cuba bantu naikkan imej negara beliau sendiri dahulu yang teruk korupsinya. Setelah berjaya, barulah kritikan beliau terhadap negara-negara lain akan lebih bermakna dan dipecayai.

http://novandri.blogspot.my/2015/09/jose-ugaz-peru-transparency.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/JcvMw+(Dr+MiM)&m=1

Catat Ulasan