Pengikut Blog Panglima

02 Jun 2016

Sultan Nazrin titah masjid anjur tarawih 20 rakaat

Sultan Nazrin titah masjid anjur tarawih 20 rakaat

SAYED HESHAM IDRIS
01 Jun 2016 4:09 PM

IPOH 1 Jun - Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menitahkan semua masjid di negeri ini melaksanakan solat tarawih 20 rakaat di sepanjang bulan Ramadan.

Setiausaha Majlis Agama Islam Perak (MAIPk) Dr. Aminuddin Muhamad berkata, ini untuk memenuhi keperluan dan niat para penduduk di sesuatu kariah yang berhajat menunaikan solat tarawih 20 rakaat.

Menurut beliau, bagaimanapun makmum yang berhasrat menunaikan solat tarawih kurang daripada 20 rakaat boleh berbuat demikian mengikut pilihan masing-masing.

"Semua masjid di negeri ini wajib memenuhi tanggungjawab untuk menyediakan imam dan bilal bagi memimpin solat tarawih 20 rakaat pada setiap malam," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Aminuddin berkata, Sultan Nazrin juga menitahkan supaya solat tarawih diutamakan dan dilaksanakan selepas solat sunat rawatib, iaitu solat sunat yang mengiringi solat isyak.

"Oleh itu program tazkirah adalah dilarang ketika solat sunat rawatib, solat tarawih serta di antara rakaat-rakaat semasa mengerjakan solat tarawih," katanya. - UTUSAN ONLINE

- See more at: http://m.utusan.com.my/berita/wilayah/sultan-nazrin-titah-masjid-anjur-tarawih-20-rakaat-1.337439#sthash.qULopeKu.dpuf

Catat Ulasan