Pengikut Blog Panglima

31 Januari 2014

23 Gambar Pelancaran STING 'Special Tactical Intelligence Narcotics Group (STING) oleh Menteri KDN @Zahid_Hamidi


Berita dari PDRM di FB :

Kuala Lumpur, 30 Jan – Jenayah dadah akan diperangi habis-habisan apabila Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan sebuah pasukan elite yang dipanggil 'Special Tactical Intelligence Narcotics Group (STING)' secara rasminya dilancarkan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL), Kuala Lumpur, pagi tadi.

Seramai 61 pegawai dan 138 anggota yang diketuai oleh dua orang Timbalan Komander berpangkat Senior Assistant Commisionner (SAC) di mana mereka telah melalui sesi pemilihan yang ketat bagi menjaga kualiti tugas yang dilihat akan memberi impak jauh lebih positif daripada sebelum ini.

'STING' di bawah kendalian Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) ini ditubuhkan untuk menangani kes-kes jenayah yang membabitkan sindiket pengedaran dadah yang sering melibatkan kumpulan kongsi gelap.

Selain itu, pasukan elite STING juga akan mengenal pasti,mengesan,menyekat dan membongkar segala aktiviti dadah termasuk makmal haram memproses dadah.

Kemodenan jenayah narkotik masa kini yang semakin canggih bukan lagi masalah kepada pasukan ini di mana turut dilengkapi senjata serta gajet dalam memberi amaran kepada penjenayah-penjenayah dadah tegar yang merasakan diri mereka kebal dari tindakan undang-undang.

"Justeru itu diharapkan penubuhan skuad ini mampu menangkis tanggapan negatif masyarakat bahawa PDRM hanya mengambil tindakan kepada ahli-ahli sindiket sedangkan dalang kepada masalah ini masih bebas," ucap Menteri Dalam Negeri.

Sepanjang tahun 2013 JSJN telah berjaya mengesan dan menangkap 33 ketua sindiket pengedaran dadah serta membongkar 34 lokasi makmal haram memproses dadah serta merampas pelbagai jenis dadah dianggarkan bernilai RM402.73 juta.

JSJN juga menyita pelbagai jenis harta yang disyaki hasil daripada aktiviti pengedaran dadah berjumlah RM94.96 Juta dan menangkap seramai 175,198 orang atas pelbagai kesalahan jenayah narkotik.

Majlis pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh Dato' Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri.

Turut hadir di majlis tersebut ialah Tan Sri Dato' Sri Khalid bin Abu Bakar, Ketua Polis Negara, Dato' Mohamad Khalid bin Hj. Shariff, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Noor Rashid bin Ibrahim, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, barisan pengarah PDRM dan tetamu jemputan.Gambar sekitar program :

Ucapan Perasmian Menteri yang sebut penurun kadar kemalangan selepas Ops Selamat - 


Helikopter membawa skuad sebagai gimik pelancaran 


Menteri dan VVIP melihat gimik dibuat 


Menandatangani plak perasmian 


Sidang Akhbar bersama Ketua Polis Negara dan Ketua JSJN 


Demo pasukan STING menyerbu lokasi dadah


Pasukan peninjau mula terlebih dahulu


Pasukan kedua mula masuk


Pasukan ketiga iaitu penembak tepat (kanan sekali) turut menyertai demi memelihara nyawa anggota yang lain


Menteri melawat lokasi rumah 'penagih dadah'


Pasukan STING berpeluang bergambar bersama Menteri KDN dan VVIP


Pameran yang disediakan menarik minat Menteri dan rombongan


Pengurusan Tertinggi PDRM bersama Menteri


Gabungan tiga pihak


Sambil meneruskan langkah, perbincangan sering dilakukan antara mereka


Bersalam dengan pasukan PDRM yang hadirBanner program 


Lokasi VVIP dan media berdiri melihat demosntrasi


Penembak-tepat yang sebenar !!!


Bahan pameran Skuad STINGDemonstrasi serbuan


Plak perasmian dibawa masuk selepas tiba dengan helikopter sebagai gimik


bacaan doa

Catat Ulasan